DS MOTOR

L’impacte del CO2 es comptarà en euros

Com més contaminant sigui un vehicle, més li tocarà pagar, però la fórmula deixa alguns dubtes sobre la taula
Com més contaminant sigui un vehicle, més li tocarà pagar, però la fórmula deixa alguns dubtes sobre la taula / ACN

Restriccions a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, un impost previst pel combustible dièsel i ara una taxa sobre el CO2. El govern de la Generalitat preveu començar a cobrar a partir del 2020 un càrrec sobre les emissions contaminants, un impost sense precedents a l’Estat i que afectarà com a mínim 3,6 milions de vehicles a tot Catalunya, segons les estimacions de la Generalitat. La mesura s’establirà progressivament i, a partir del 2020, marcarà un volum d’emissions màxim de 95 grams de CO2 per quilòmetre en els vehicles. Només els que emeten menys de 120 grams de CO2 quedaran exempts del pagament en concepte del 2019, mentre que ho hauran de pagar a partir de l’any que ve.

El nou impost –que el govern català anuncia com a mesura contra el canvi climàtic– ha generat preocupació en el sector de l’automoció, que alerta dels possibles efectes adversos de la nova taxa.

“El problema no és l’impost, el problema són les seves conseqüències”, adverteix al D.S. el responsable de vendes d’un concessionari sabadellenc, que avisa que preparar un impost només en l’àmbit autonòmic suposarà un greuge per al sector a Catalunya. “Si es grava diferent aquí, es pot produir una fugida de vendes a la resta de l’Estat”, assenyala, i demana una “homogeneïtzació” de l’impost arreu d’Espanya. En aquest sentit, el sector de l’automoció català ja prepara una resposta al govern català.

És lògic que el neguit hagi irromput en el sector en un moment en què els concessionaris no passen pel seu millor moment. Les noves matriculacions han caigut en el conjunt de l’Estat i a Sabadell ja acumulen una caiguda del 8,4% des de l’inici d’any –amb dades del Gremi del Motor fins al setembre–. “Ja està tot prou difícil i complicat. El mercat està baixant”, assegura el responsable comercial del Grup Moventia, Daniel Serena, que exigeix “més incentius per renovar el parc de vehicles en lloc de crear nous impostos”.

Un càlcul dubtós

L’impost gravarà els vehicles en funció de les seves emissions de CO2. Com més s’emeti, més es pagarà. Per trams, a tall d’exemple, un vehicle de 120 a 140 grams de CO2 per quilòmetre pagarà 11 euros d’entrada en concepte del 2019, i 32 si se superen els 170 grams d’emissió. A partir del 2020, la taxa es tornarà més dura i s’aplicarà a cotxes, motocicletes i furgonetes a partir d’un mínim d’emissions de 95 grams de contaminant per litre.

Fins aquí, l’equació sembla senzilla, però no ho és tant. Una gran part del parc de vehicles no té informació sobre les seves emissions, perquè no es van començar a exigir fins fa set anys. Això són molts vehicles: per tenir-ne una idea, les 30.511 matriculacions de vehicles a Sabadell entre 2012 i 2017 –les últimes dades oficials de l’Ajuntament– representen només un 21,2% del parc de vehicles adquirit des del 2000. En absència d’aquesta homologació, la Generalitat es planteja crear una fórmula de càlcul per determinar les emissions, fet que tampoc és vist amb bons ulls per l’automoció. “S’ha d’aplicar el mateix criteri per a tothom”, exposa un responsable d’un concessionari.

L’avantprojecte d’impost té un altre defecte d’origen, segons el RACC. La taxa grava la possessió i no l’ús del vehicle, i a banda menysté el fet que les persones amb menys poder adquisitiu tenen vehicles més antics. Des del club d’automobilisme català consideren que l’impost “no respon al principi de ‘qui contamina, paga’” i que la seva introducció “pot afectar els col·lectius econòmicament més vulnerables”. Per això, l’entitat demana establir un topall màxim de 150 euros i que s’utilitzin tots els ingressos per renovar la flota de vehicles.

Els plans de la Generalitat encara estan pendents dels darrers detalls, i més tenint en compte que aquest serà l’impost propi de més recaptació en l’àmbit autonòmic. Es començarà a pagar a partir de novembre del 2020 en relació amb les emissions realitzades fins al 31 de desembre del 2019, fet que representarà d’entrada 40 milions d’euros nous per a les arques catalanes. Caldrà veure com, un cop aplicat, ho rep el sector i sobretot els conductors, els principals afectats per la mesura.

Comentaris
To Top