Ciutat

Aspersab: el megàfon de la cultura peruana a Sabadell

Juan Manuel Cobeñas, president de l'Associació Peruana de Sabadell / ÓSCAR ESPINOSA

Tot i els més de 10.000 quilòmetres de distància que separen Sabadell del Perú, Juan Manuel Cobeñas (Lima, 1964) troba punts en comú entre el seu barri d’origen, San Luis, i el d’acollida, Ca n’Oriac: la seva gent. “Són persones de conversa fàcil, hospitalàries i senzilles”, explica el president de l’Associació Peruana de Sabadell (Aspersab).

Llicenciat en Psicologia, el peruà va aterrar a Sabadell l’any 2004 i ja ha deixat petjada a la nostra ciutat; és la icona de la cultura popular de la ciutat inca. “L’entitat recorda al peruà sabadellenc que, tot i estar fora del seu país, pot gaudir de les seves tradicions”, explica el president. Tant és així que el símbol d’Aspersab és una fusió entre la ceba sabadellenca i un tumi, una mena de ganivet cerimonial utilitzat a l’antic Perú.

També hi ha diferències, diu. Una de les característiques d’aquest poble és la passió per celebrar-ho tot, “absolutament tot”, en família. “I si no hi ha motiu, es busca”, diu rient. Però Sabadell també ha ensenyat a aquesta comunitat a “abaixar el volum de la música” i “moderar” els horaris, indica. Els costums són diferents, s’excusa.

“L’entitat recorda al peruà sabadellenc que, tot i estar fora del seu país, pot gaudir de les seves tradicions”

Cobeñas defineix els seus paisans com persones “íntegres, amb sensibilitat humana i gratitud”, afirma orgullós. Al seu criteri, les danses populars reflecteixen la personalitat del poble llatinoamericà: mitjançant la indumentària acolorida, els balls fan un recorregut per la història, costums i tradicions d’aquest país. De ben petit ja sentia passió pels balls tradicionals: “Chicho [el seu sobrenom], balla’ns aquesta cançó”, li demanaven els seus pares. I ell ho feia encantat.

Aquest record ha marcat el seu recorregut a la nostra ciutat, on no només ha ofert un tastet de la cultura popular, sinó també de la gastronomia típica del seu país a festivitats com la Festa Major de Sabadell o la Fira d’Entitats Mescla’t. Un salt de continent sense sortir de la ciutat Aspersab va néixer per donar espai a una cultura que, fins a la seva creació el desembre del 2010, per gaudir-la calia agafar el tren en direcció Barcelona . “Una ciutat de les dimensions de Sabadell era mereixedora de conèixer aquestes tradicions”, considera.

Una forma de fer el salt de continent sense sortir de les fronteres sabadellenques.

Danses del Perú a Sabadell / MARTA ORDÓÑEZ

Comentaris
To Top