Diners

VÍDEO | La robòtica col·laborativa, la futura revolució de les pimes

/ D.S.

Us imagineu quin seria el rendiment d’un actiu que treballa durant 16 hores seguides, sense parar ni un segon? És el somni de qualsevol empresari que busca la major rentabilitat de la seva inversió. Un robot pot fer-ho. Una persona, per motius evidents, no. Però, quin seria el resultat d’unir la destresa humana i la força i precisió d’una màquina? D’això se’n diu robòtica col·laborativa. Indústria 4.0.

Aquest va estar el tema central de la setena edició del Fòrum de Tecnologies i Innovació que s’ha celebrat avui al Centre d’Empreses Industrials de Can Roqueta. Durant la jornada, els ponents s’han centrat en la necessitat de democratitzar la robòtica industrial. O el que és el mateix: fer que arribi també a les petites i mitjanes empreses (pimes).

“Un bon equip i la robòtica col·laborativa aconsegueixen fer l’indústria més competitiva i empoderar l’operari, que deixa de ser simple mà d’obra”, explica Juan José Coronado, Director General de Vicosystems.

Aquesta metodologia empresarial es basa en la filosofia Do it Yourself: “si depenem d’un tercer per programar els processos, la robòtica no es democratitza”, explica Jorge Ruitiña, Director de Desenvolupament de Negoci de Vicosystems.

Així, perquè la robòtica sigui col·laborativa, calen que es donin dues condicions. La primera és, doncs, que sigui intuïtiva. La segona, que sigui segura per l’operari. Ha de permetre que un empresari amb les nocions més bàsiques de robòtica sigui capaç de donar una ordre a la màquina, establint un punt de sortida i un d’arribada, i que el robot sigui suficientment autònom com per prendre decisions i esquivar els operaris que treballen al seu voltant.

Amb aquesta revolució, en Xavier Creixell, gerent de Xari Creixell, pot marxar a dormir mentre la màquina continua produïnt hore rere hora. Millora l’ eficiència de la seva empresa i s’estalvia “esclavitzar” una persona que fa una feina tant mecànica i física que acabaria generant malalties professionals. Quin descans, oi?.

Comentaris
To Top