Oci i cultura

Anna Garcia Garay, guardonada a Lleida pel seu ‘Dietari del buit’

La poetessa Anna Garcia Garay (Sabadell, 1972) acaba de guanyar el 24è Premi de Poesia Màrius Torres amb la seva obra Dietari del buit.

El lloc comú sobre escriure des de les entranyes és en aquest més rellevant que mai. I és que el dietari recull les vivències i reflexions de Garcia Garay durant el mes de convalescència que va passar tancada a casa i amb l’autonomia limitada. “El febrer em van operar, en una intervenció que finalment va ser més complexa del que s’havia programat”, explica Anna Garcia Garay.

Anna Garcia Garay, en una imatge d’arxiu / LLUÍS FRANCO

Aquesta operació és causa de la malaltia endometriosi, que afecta les dones i el dolor que causa la menstruació. “Perquè la regla no hauria de ser dolorosa, tot i que des de petites estem acostumades al fet que sigui així”, enraona Garcia Garay. Per això, el leitmotiv de l’obra també és la conscienciació. “Si puc contribuir-hi des del meu relat basat en l’experiència, serà magnífic”.

Un relat que es diu Dietari del buit i que en l’àmbit personal també pretenia “omplir d’alguna manera” el buit físic i emocional que l’operació li havia deixat. I és que Garcia Garay, col·laboradora de Diari de Sabadell, ha volgut plasmar “els estralls” de la malaltia en una dona d’edat mitjana com ella.

Premi a Ponent

Garcia Garay va rebre la distinció el divendres passat a l’Auditori Enric Granados de Lleida, ja que el premi està promogut pel consistori i la Diputació de Lleida. En la mateixa cerimònia, el periodista Jordi Romeu, natural de Santa Margarida i els Monjos, va rebre el 36è Premi Josep Vallverdú amb Les Arnes de Bendicó. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va explicar divendres passat que s’havien presentat fins a 65 originals al Premi Màrius Torres (fins a 26 més que l’edició anterior). El premi està reconegut amb 6.000 euros. 

Aquesta distinció s’afegeix a una llarga llista de premis que ha collit Garcia Garay en la seva trajectòria, com el Premi de Poesia Miquel Martí i Pol del Principat d’Andorra (amb Desfent camins, l’any 2006), el XVII Premi de Poesia Joan Llacuna d’Igualada (amb Assassins de margarides, el 2012) i el Premi de Poesia de Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater (amb Els mots encreuats, el 2012).

Comentaris
To Top