Ciutat

L’Audiència Nacional torna a enviar Xavi Duch a la presó

L’Audiència Nacional manté l’empresonament per al CDR sabadellenc detingut en el marc de l’Operació Judes

Xavi Duch, sortint detingut de casa seva / VICTÒRIA ROVIRA

L’Audiència Nacional ha tornat a enviar a presó a Xavi Duch, un dels CDR sabadellencs detinguts en el marc de l’Operació Judes. El jutge instructor de la causa, Manuel García Castellón, ha decretat el seu empresonament sense fiança aquest vespre. El tribunal així ho ha decidit després que la sala del penal de l’Audiència Nacional anulés la primera ordre de presó per una situació “d’indefensió” de les defenses les actuacions de la vista i després d’una nova declaració, celebrada aquest matí.

Castellón ha accedit així a la petició de la Fiscalia i les acusacions populars, que demanaven presó pels quatre membres dels CDR –a banda de Duch, Eduardo Garzón, Xavi Buigas i Alexis Codina–, mentre la defensa exigia la seva posada en llibertat. “Avui els seus drets s’han tornat a veure vulnerats”, ha exposat la coordinació de la defensa d’Alerta Solidària, que denuncia “una nova maniobra jurídica de l’Estat per mantenir el segrest”.

En la interlocutòria de presó, el jutge instructor ha justificat la decisió amb la gravetat dels delictes dels que se’ls acusa –terrorisme, tinença d’explosius i conspiració per a realitzar estralls–, els riscos d’el·ludir l’acció de la justícia, de destrucció de proves i de reiteració delictiva.

24 hores de dubtes

Amb la decisió judicial, s’acaben 24 hores d’incertesa. Dimarts al migdia, l’Audiència Nacional va anul·lar la interlocutòria de presó de Xavi Duch i tres CDR empresonats més, emesa just després de l’Operació Judes. El tribunal va apreciar defectes en el procediment: en concret, va reconèixer que no se’ls va donar prou informació durant la vista.

La decisió judicial no va suposar la sortida de presó de Duch. En termes judicials, és com si el temps d’empresonament no s’hagués produït i es tornés a la situació del 23 de setembre, quan va quedar detingut. Així, avui dimecres s’ha celebrat una nova compareixença judicial en què el jutge instructor, Manuel García Castellón, ha valorat mantenir la mesura cautelar i que Duch segueixi a presó provisional sense fiança.

L’Audiència Nacional anul·la la presó del CDR sabadellenc Xavier Duch

Comentaris
To Top