Ciutat

Vídeo: La biblioteca del Nord celebra el seu desè aniversari

Aquest equipament rep 300 visites diàries

Un dels treballadors de la Biblioteca del Nord durant l'acte commemoratiu / Victòria Rovira

La Biblioteca del Nord bufa aquest any deu espelmes. El que un dia va sorgir de la iniciativa veïnal del districte tercer, s’ha convertit en un equipament de referència a la zona i una de les biblioteques més actives de Sabadell: 300 visites diàries i 120 préstecs, 450 activitats i 32 exposicions anuals i un fons de 40.000 exemplars. I la més gran de les set biblioteques municipals de Sabadell, 2.300 metres quadrats.

La característica que fa especial aquest equipament municipal no són les seves xifres, sinó el seu rerefons social. Així ho expliquen els mateixos bibliotecaris que hi treballen. “Funcionem com una eina de cohesió, la biblioteca crea oportunitats per la ciutadania”, valorava dijous un treballador durant un acte commemoratiu per l’aniversari. “Ens hem apropat al barri,  el barri s’ha apropat a nosaltres i hem creat vincles socioafectius”, deia. Per això, el seu lema és Molt més que una biblioteca.

I, com a tret distintiu, l’equipament té dos grans fons documentals que trenca estereotips. Un, està enfocat en el món de la discapacitat, amb la finalitat d’apropar aquesta realitat als usuaris. La Biblioteca del Nord també proporciona cultura a aquest col·lectiu mitjançant materials adaptats i activitats especialitzades. L’altre, ofereix fonts documentals sobre el poble gitano, el primer fons tan extens sobre aquesta comunitat.

Vista interior de la Biblioteca del Nord / VICTÒRIA ROVIRA

Aquest equipament organitza laboratoris de lectura per impulsar el gust per llegir, espais per compartir en família. També compten amb cinc clubs de lectura amb 82 assistents i un grup de persones amb diversitat funcional i tallers didàctics educatius que han sumat fins a  1.600 persones aquest 2019. De fet, la biblioteca també ha sortit de la mateixa biblioteca i s’ha traslladat a les festes majors dels barris nòrdics i piscines. Es tracta d’una iniciativa anomenada bibliocarpes o bibliopiscines  (segons l’emplaçament) per captar usuaris potencials.

Eina de transformació

“Des de la seva creació, la biblioteca ha aconseguit transformar l’entorn”, va destacar el regidor de cultura, Carles de la Rosa, que va  assenyalar que “les biblioteques són el recurs cultural municipal més important per promoure l’esperit crític”.

Des del Secretariat Gitano de Sabadell, però, reclamen la recuperació de l’Espai Àgora, un lloc on tenien cabuda les reivindicacions del col·lectiu gitano i de la resta d’habitants del districte. “Volem participar activament i no sentir-nos desplaçats”, demana el president de l’entitat, Manuel Heredia.

Comentaris
To Top