Ciutat

La sabadellenca Cesca Rodríguez, finalista del VIII Premi Gregal de Novel·la

La periodista sabadellenca Cesca Rodríguez ha estat finalista del VIII Premi Gregal de Novel·la amb Manhattan sense tu, una obra que té per escenaris Castellar del Vallès i Sabadell. El guardó el va entregar la mateixa editorial dissabte al Teatre La Societat de Maçanet de la Selva, en un acte que va comptar amb la presència de l’escriptor Rafel Nadal, que va lliurar els premis. Helena Carreras va guanyar el primer premi, al qual es van presentar 30 obres.

Rodríguez, en l’entrega dels VIII Premis Gregal / CEDIDA

Manhattan sense tu és el primer llibre de Rodríguez, que es mostra satisfeta de ser finalista del Gregal. L’autora revela que va deixar la novel·la en un calaix durant dos anys i el premi l’empeny “a continuar escrivint altres obres que ja tinc iniciades”. De moment no es publicarà l’obra, i l’autora està a l’espera de veure si alguna editorial vol fer-ho.

Un regal molt personal i únic

L’obra parteix d’un relat autobiogràfic que l’autora va regalar al seu fill quan va fer els 18 anys i que va evolucionar fins al llibre definitiu. “Li volia fer un regal diferent que només li pogués fer jo”, explica l’autora. I volia parlar de la memòria, la família, els amics, el barri… Per conèixer-se més. “Moltes vegades demanem als nostres fills adolescents que ens expliquin què fan i amb qui van i, en canvi, nosaltres com a pares potser no els hi expliquem gaires coses que fem en el nostre dia a dia ni com havia estat la nostra infantesa o adolescència”, apunta l’autora.

El llibre Manhattan sense tu és una novel·la de ficció que, fins i tot, explica l’autora, ha tingut paral·lelismes amb la vida real que l’han preocupat en algun moment. La història comença quan la Roser rep la notícia que el Roger, el seu fill de 18 anys, ha patit un greu accident de cotxe i està aparentment en coma a l’Hospital de Sabadell. Quan tenia la idea i començava a escriure  aquest inici, Rodríguez ho va aturar perquè li semblava que cridava la mala sort, i justament el seu fill va tenir un accident -lleu-. “Va ser com dir, ‘d’acord, ja ha passat l’accident, ara ja ho puc escriure'”, recorda.

El relat de la novel·la està plantejat com un doble monòleg. D’una banda el de la mare que parla al seu fill i no sap si l’escolta, i el del noi, que el lector sí que sabrà què pensa. Per l’escriptora, “és l’intent de la mare de retornar-lo a la vida, li va parlant per retenir-lo”. 

El Sabadell dels anys 70

La novel·la està ambientada en el Sabadell dels anys 70, concretament al barri de l’autora, la Creu de Barberà. “Explica situacions del barri, de com era, coses que passaven llavors”, afegeix Cesca Rodríguez. Manhattan sense tu també és un relat de com en un barri el castellà és la llengua comuna, per davant d’un català aleshores minoritari i la protagonista es troba que precisament la llengua catalana és la que predomina en els entorns on es relaciona quan surt de la Creu.

El títol fa referència als records de la mare d’un viatge a Manhattan (Nova York) amb el seu fill poc abans de l’accident, i és una manera de parlar dels records comuns que tenen.

Perfil

Cesca Rodríguez (Sabadell, 1967), ha treballat al Diari de Sabadell, a l’edició local d’El 9 Nou, ha estat corresponsal de La Vanguardia al Vallès Occidental, guionista de TVE, professora de Periodisme a la UPF i actualment és la cap de Comunicació de l’Ajuntament de Sabadell.

Comentaris
To Top