Diners

Els tècnics tributaris fomenten l’ús dels pactes successoris per transmetre el patrimoni familiar amb beneficis fiscals

Joan Torres, durant la presentació de la jornada a la seu del CIESC de Sabadell
Joan Torres, durant la presentació de la jornada a la seu del CIESC de Sabadell / ÓSCAR ESPINOSA

La sala, plena de gom a gom. El pacte successori i la seva tributació a Catalunya va aixecar molta expectació entre els professionals de Sabadell. La jornada, que es va celebrar dimarts a la tarda, estava organitzada pel Consell Intersectorial d’Empresaris (CIESC) i l’Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears (APttCB).

Catalunya és una de les comunitats autònomes on existeix un instrument jurídic per a l’empresa familiar i els particulars que permet la transmissió de béns per successió hereditària amb atribució, una fórmula més beneficiosa que les donacions i que permet un estalvi d’impostos important. Es tracta dels pactes successoris, una figura recollida en el Dret Civil d’algunes comunitats autònomes com Galícia, País Basc, Catalunya i Balears.

Durant la sessió, Joan Torres, president de l’APttCB, va indicar que “són un instrument per organitzar la transmissió del patrimoni familiar, tan senzill com una successió en vida, però, a diferència d’altres mètodes com la donació, les repercussions fiscals són aclaparadores, ja que l’hereu paga per impostos de successions –que en alguns casos pot ser de 0 euros– i en cap cas l’heretant tributa per IRPF”. Torres va destacar que l’ús dels pactes successoris s’ha incrementat a partir del 2016, en què hi va haver un canvi de “criteri” dels tribunals de justícia.

Comentaris
To Top