Ciutat

L’oposició planteja bonificacions a vehicles i edificis respectuosos en les esmenes a les ordenances

Els grups del ple municipal demana bonificacions a vehicles i edificis respectuosos en les properes ordenances

Un cotxe elèctric, carregant a l'Eix Macià / LLUÍS FRANCO

L’oposició ja ha presentat els plecs d’esmenes que exposaran a les primeres ordenances que impulsa el govern de Marta Farrés, on hi destaca el foment de l’energia neta i reduir l’impacte sobre el medi ambient. La sessió, prevista per al proper divendres 20 de desembre, comptarà amb un seguit de plantejaments per reduir el preu de l’aparcament o els impostos de circulació i de béns immobles, entre d’altres.

Junts per Sabadell portarà al ple un conjunt de 22 esmenes, part de les quals passen per reduir la pressió impositiva prevista per l’executiu local, que situa, entre altres, un increment de l’IBI en el 2%. En aquesta línia, preveuen premiar els conductors que disposin d’un vehicle que emeti menys dosis de gasos contaminants.

“Proposem que es bonifiqui l’impost de circulació fins el 95% els vehicles elèctrics i fins el 70% en el cas d’híbrids, a la vegada que els vehicles històrics i clàssics, que actualment gaudeixen d’una bonificació del 100%, si en 5 anys no han adoptat mesures per mitigar les emissions contaminants es redueixi al 50%”, assenyala la portaveu de Junts, Lourdes Ciuró.

També en matèria de vehicles es pronuncia la Crida, que plantegen un conjunt de tres esmenes, una d’elles centrada en l’emergència climàtica. Concretament, plantegen una bonificació del 50% de la tarifa de l’aparcament en superfície per als cotxes híbrids, mentre que els que tenen l’etiqueta de zero emissions gaudeixin d’una exempció total del pagament. “Actualment es deixa fora aquells vehicles que dintre de ciutat tenen el mateix funcionament que els elèctrics”, apunta la regidora Anna Lara.

D’altra banda, Ciuró també aposta per bonificar en el 50% l’IBI en els habitatges que disposin de sistemes d’obtenció d’energia solar, així com bonificar el 95% d l’Impost de Construccions d’Obres a canvi d’instal·lar façanes verdes, és a dir, jardins verticals a les parets dels edificis de la ciutat.

Ciutadans vol centrar-se en els barris

Ciutadans centrarà les seves esmenes en reincentivar l’economia i crear bonificacions per aspectes de barris, com ara la rehabilitació d’edificis. ERC, pel seu cantó, planteja, seguint la previsió de tancament de l’IPC català pel 2020, que la pujada de l’IBI quedi en un 0,3% i no en un 2%, com proposa el govern, i eliminar l’exempció d’obres a l’Església.

Sabadell iniciarà l’any amb pròrroga pressupostària

Comentaris
To Top