EL RESTAURANT

Botelleria Sant Jaume, la revifada de les vermuteries

Joan Monràs tant serveix els gots de vermut com omple les garrafes per emportar / LLUÍS FRANCO

Sempre hi ha hagut botes de vi a la Botelleria Sant Jaume. Oberta com a botiga de venda de vi a granel l’any 1932 per la família Pla, va passar més tard a les mans del sommelier de l’Hostal del Cim. Fa 5 anys, però, dos joves amics van prendre el relleu que ha continuat fins avui. Tot i que un d’ells es va enretirar del projecte l’estiu passat, és Joan Monràs (Sabadell, 1990) qui comanda la botelleria.

“Sempre hem volgut respectar les botes de vi i mantenir la venda a granel, però afegint la possibilitat que també funcionés com a bar”, explica.

Com hem de descriure l’establiment? Tasca? Botelleria? Bodega? Probablement el que més s’hi acosti sigui vermuteria, ja que encaixa així amb una tendència global de la darrera dècada: La revifada de la cultura del vermut i el sifó. “S’ha tornat a una cultura tradicional, molt mediterrània, d’aprofitar la tranquil·litat del cap de setmana per anar a fer l’aperitiu”, afegeix Monràs.

L’efecte mercat

La Botelleria Sant Jaume funciona especialment al migdia, ja que es nodreix en gran part de l’efecte mercat: anar a plaça i després a prendre alguna coseta. Tant és així que els dissabtes només està obert fins a les 16 h. I així, de pas, poden tenir un poc de vida en un ofici –l’hostaleria– d’horaris molt esclaus.

Com a tota vermuteria, no hi falta el sifó. De fet, aquestes icòniques botelles d’aigua carbonatada es van posar de moda en paral·lel a la recuperació del vermut. Ara són objecte de col·leccionista, a banda que alguns establiments encara tenen sifons plens. De fet, com a nota opcional, s’hi pot afegir una esquitxada de sifó. “La gent rebaixa així el grau d’alcohol”, diu Monràs, tot i que ell particularment no l’acostuma a emprar. De fet, el sifó que ofereixen a Sant Jaume és de la històrica casa Ondina, antiga sifoneria ubicada a Barberà del Vallès. Tot i així, ara es fabrica a Casa Garcia, a Manlleu, alhora que la mateixa fàbrica elabora la Stel i la Chap.

Botelleria Sant Jaume / Carrer de Colom, 26 / Horari: Dill a div: 10.30 h a 13.30h i 17.30h a 20.30h. Diss i dium:10h a 16h / Tel: 933885902

Bols salpebrats

Vermut de la casa… O un d’exòtic?

‘Gent de Mercats’: Sabadell a TV3

Comentaris
To Top