EL TEMPS

Dilluns amb avisos per pluja, vent… i neu

Aquest dilluns encarem una setmana que serà moguda, meteorològicament parlant. El vent, la pluja i la neu seran els clars protagonistes, sobretot aquest dilluns, que serà el primer dia, amb temperatures clarament més baixes.

Protecció Civil ha alertat que la cota de neu pot baixar dels 200 metres aquest dilluns a les comarques del nord-est i a l’extrem sud de Catalunya. A la nostra comarca, a partir del migdia, és probable que es pugui veure com neva a Matadeperala Mola o al Puig de la Creu. A Sabadell es podria escapar algun floc, sense afectació. Pel que fa al Vallès Oriental, el temporal pot afectar ciutats com Granollers.

Amb tot, Collserola també podrà quedar enfarinada, així com la resta de muntanyes que rodegen el Vallès, i sobretot el Montseny, on la nevada es preveu important. De fet, inicialment la nevada pot situar-se fins a 200 metres. A partir del migdia arribaran, però, a partir del migdia i tarda amb una cota que pujarà entre els 600 i 800 metres.

“Està previst que s’acumulin més de 2 centímetres per sobre dels 400 metres, però fins a migdia es podrà veure nevar a 200 metres i esporàdicament per sota”, assenyala el cap de guàrdia de Protecció Civil, Xavier Sáenz. “La nevada al terç nord començarà de bon matí al litoral i prelitoral, afectant a les comarques del Maresmela Selva, el Vallès Oriental, el Baix Empordà o el Gironès“, ha enumerat Sáenz, que ha precisat que de cara a la tarda la neu s’estendrà més a l’interior arribant a Osona, el Moianès, la Garrotxa i el Ripollès. Davant aquest previsió de neu a cotes baixes, Trànsit avisa que es podrien establir restriccions als vehicles pesants a la Catalunya Central i nord de Girona. Algunes de les carreteres que veurien vetat el trànsit de camions serien la C-25 (Eix Transversal) o la C-17 a Osona.

“A mesura que avanci el dia la cota pujarà i se situarà als 400-500 metres al final de la jornada”, ha continuat el cap de guàrdia de Protecció Civil. “És possible que la mobilitat pugui veure’s afectada. La recomanació seria evitar desplaçaments innecessaris”, ha reconegut Sáenz. Es preveu un episodi de pluja abundant durant tot el dimarts i part de dimecres.

Pel que fa al vent, bufarà de gregal entre moderat i fort amb cops molt forts. A Sabadell hi ha un avís de 2 en una escala de 6 fins el migdia, i de 3 sobre 6 la resta de la jornada.

Es recomana evitar parcs i zones amb arbres

A més, Protecció Civil ha demanat evitar activitats en zones marítimes, així com en espais amb arbres, parcs i jardins a les ciutats, davant d’una situació “complicada”. També ha demanat “precaució” amb la conducció de vehicles, de cara al temporal que afectarà, sobretot, dilluns, dimarts i dimecres de la setmana que ve. El temporal, “poc freqüent al gener” segons la directora de Protecció Civil, Isabel Ferrer, donarà lloc a fenòmens meteorològics “força extrems”.

Comentaris
To Top