Oci i cultura

La birra artesana revifa a Sabadell amb el naixement de l’Acadèmia de la Cervesa

TIradors de cervesa artesanal / CEDIDA

Els aficionats a la cervesa artesana (que no pas a la industrial) estan d’enhorabona. L’entitat Sabadell Cerveser, que agrupa aficionats i locals especialitzats, acaba de crear l’Acadèmia de la Cervesa. Es tracta d’un curs divulgatiu i tasts de cervesa que tindrà lloc entre febrer i juny d’enguany. El taller està dividit en quatre sessions temàtiques, que tindran lloc a diferents bars i entitats de la ciutat. 

“L’Acadèmia de la Cervesa neix amb la voluntat de promoure la cultura de la cervesa a la ciutat i donar una base sòlida de coneixements cervesers als sabadellencs”, explica Sami Claret, productor de cervesa amb Nòmoda Brewing i del bar especialitzat Olut

Ara bé, això no serà l’Oktoberfest! “L’objectiu és ensenyar nocions bàsiques sobre la cervesa i la seva història, de forma que la pròxima vegada que te’n beguis una, la puguis descodificar i interpretar”, afegeix. Així doncs, es parlarà de les principals cultures cerveseres, d’estils clàssics, d’aromes, gustos, textures i ingredients, del procés d’elaboració, etc. De fet, Sabadell Cerveser intenta destacar altres valors com el consum responsable, el valor dels productes de proximitat, etc. Uns valors que es recullen al Manifest fundacional, que es pot trobar ja a la nova pàgina web que l’Acadèmia de la Cervesa just acaba d’estrenar. 

Ressorgiment del sector

El naixement de l’Acadèmia i d’una plataforma com la web (on s’hi aniran penjant coneixements dels tallers) suposa un ressorgiment pel sector a Sabadell, que havia estat relativament aturat en els darrers anys. De fet, Sabadell Cerveser va néixer el 2013 com a unió de la Microcerveseria, Nòmada i el ja desaparegut Moixeró. Aquell mateix any van organitzar la primera edició de la Mostra de la Cervesa Artesana, al recinte de la Fira Sabadell, que van repetir l’any 2014. Però des de llavors, tot s’havia alentit. “Ara volem posar Sabadell al mapa cerveser”, afegeix Sami Claret. 

Ho faran amb els citats tallers. I no serà de pa sucat amb oli. Encara que l’imaginari col·lectiu no diferenciï gaire entre cerveses, es pot parlar d’ipa, doble ipa, triple ipa, DDH ipa, porter, stout, lambic, gueuze, saison, grisette, barrel-aged double imperial stout… També existeixen diferents zones geogràfiques cerveseres amb gran influència. De fet, a cada taller se n’analitzaran un parell: República Txeca i Alemanya; Bèlgica i França; Anglaterra i Irlanda; i els Estats Units i Escandinàvia.

Com funciona?

Les classes tindran lloc a diferents establiments de la ciutat (pop up) que per una estona es transformaran en autèntiques aules d’estudi cerveser. “Intentarem que estigui descentralitzat, de Nord a Sud de la ciutat, per tal que no tot passi pel Centre”, explica Jordi Llunell, membre de l’equip de producció de l’Acadèmia de la Cervesa. 

L’assistència a cada taller divulgatiu és gratuïta, mentre que la degustació posterior té un preu de 5 euros per sessió. Cada persona podrà assistir als 4 tallers temàtics o tan sols als que consideri. L’únic requisit està marcat en el darrer taller, pel qual sí que caldrà haver fet els anteriors. 

A més a més d’aquest cicle de tallers i degustacions, l’entitat Sabadell Cerverser també prepara altres esdeveniments fins al juny, com ara la Black&Soul, el Sour&BitterCerveses del Món, Pint of Science… I que culminaran amb una nova edició de la Mostra de la Cervesa Artesana, abans de l’estiu.

Sami Claret, al bar Olut / D.S.

Comentaris
To Top