Ciutat

El servei postal a la ciutat, a la cua de l’Estat

Una sèrie de documents interns de Correus situen les unitats de repartiment de la ciutat entre les pitjors de tot Espanya. Els sindicats denuncien que falten carters

El logotip de Correus, ja descolorit, a la façana de l’antiga seu de l’empresa a la Via Massagué / VICTÒRIA ROVIRA

Les Unitats de Repartiment (UR) 02 i 03 de Sabadell, que donen servei al centre, est i sud de la ciutat, tenen el pitjor rendiment de tot l’Estat espanyol. Les unitats 01 i 04, al nord, estan entre les vint pitjors. Així ho reflecteixen documents inèdits de Correus als quals ha tingut accés el Diari de Sabadell, que indiquen que els quatre centres postals de la ciutat es troben a les posicions 300, 299, 283 i 281 del rànquing intern de l’empresa pública.

Sociedad Estatal Correos y Telégrafos –el nom oficial de Correus– elabora cada mes un informe valorant la feina de les tres-centes Unitats de Serveis Especials (USE) de l’Estat. És a dir, de les unitats de repartiment de les principals localitats espanyoles amb servei de paqueteria i enviaments urgents. És el que li diuen “Liga de la Excelencia“. La classificació valora indicadors com el temps d’entrega de paqueteria, l’absentisme mèdic, l’entrega efectiva de paquets premium en el primer intent o la productivitat dels treballadors.

Correus utilitza des del 2009 aquesta competició per “avaluar la contribució de les unitats operatives a la millora de la qualitat i a l’assoliment dels objectius empresarials” i per “reconèixer anualment a aquelles oficines, centres i unitats de distribució amb millor rendiment”. Els centres que obtenen millor puntuació al final de l’any, reben el Premio Nacional de la Excelencia, que pot implicar ascensos en la categoria de la unitat de repartiment.

No és el cas –almenys en els darrers mesos– dels centres de Sabadell, que es troben molt per sota de la mitjana en gairebé tots els indicadors. La UR03, situada juntament amb la UR02 a l’edifici del carrer Bocaccio, per exemple, va ser durant el mes de setembre la segona unitat d’Espanya amb més reclamacions atribuïbles al repartiment: 13,90 per cada 100.000 enviaments. A l’agost, segons va denunciar la CGT, van quedar acumulades a la UR04 prop de 6.500 notificacions administratives. Tots aquests documents, que per llei s’han d’entregar en mà en un termini màxim de tres dies, es van repartir tard.

Façana de l’edifici de Correus al carrer de Bocaccio, on se situen les Unitats de Repartiment 02 i 03 / LLUÍS FRANCO

Què està fallant?

Segons els sindicats, el problema a Sabadell –i en força unitats de repartiment del territori– és la manca de carters i l’alta temporalitat dels treballadors que es contracten. Des de la CGT destaquen que a Sabadell, quinze de les noranta-tres seccions postals no tenen personal fix. És a dir, són carters que van rotant i no coneixen el barri. Es tracta, a més, de seccions àmplies i densament poblades, com és el cas dels districtes 08201, 08203 0 08204, que depenen de l’UR2 i l’UR3. Aquest fet, diuen els carters, enredereix les entregues, tensa els treballadors i complica el repartiment.

“No s’han contractat carters per cobrir baixes de llarga durada. I això implica que la resta de companys hem de fer més quilòmetres. O bé que es contracta tard i malament a carters que no coneixen els barris”, indica un portaveu del sindicat, “estem parlant d’un delicte contra la salut dels treballadors! No demanem millores salarials, sinó que es compleixi la llei. I això que nosaltres som anarquistes!”.

El delegat d’UGT-Correus al Vallès Occidental, Manuel Moralo, corrobora aquesta versió. “Fa temps que advertim a l’empresa que tenim un alt percentatge de treballadors eventuals. Cal cobrir les baixes i no s’està fent”. Els treballadors denuncien que aquesta és una situació que s’arrossega des dels pitjors anys de la crisi i que, ara que la situació de la companyia és econòmicament millor, no s’ha revertit la situació.

Correus va obtenir per primer cop en cinc anys fins a 14,8 milions d’euros de benefici l’any 2019, contra els 153 milions en pèrdues que havia registrat l’any anterior. El juny d’aquest 2020 s’haurien d’incorporar a la plantilla de l’empresa un total de 4.500 nous treballadors, la contractació més gran a la companyia des del 2004. També s’ha promès l’apertura de 3.421 noves places, però l’empresa està negociant amb els sindicats per fer les incorporacions el més tard possible.

Tot i que des de CCOO, UGT o la CGT han valorat positivament les noves contractacions, aquest darrer sindicat recorda que “en el període del 2007 al 2017 es van destruir 15.000 llocs de feina a Correus“, i que “714 de les noves 4.005 places són a temps parcial. És a dir, amb una jornada de 4 hores”. És, per tant, a ulls dels treballadors, una mesura insuficient. “Ara hi ha més feina que abans, i això s’ha de cobrir amb més treballadors. I fixes”, diu Manuel Moralo.

Un carret de Correus durant un repartiment a Sabadell / VICTÒRIA ROVIRA

L’auge de la paqueteria

Una de les raons per a l’increment dels beneficis de Correus i, per contra, per a l’excés de feina dels treballadors de la casa, ha estat l’augment de la paqueteria provinent de les compres per Internet. Segons dades oficials de Correus, la companyia va repartir a Catalunya més de 19 milions de paquets l’any 2019, el que suposa un increment del 22% respecte a l’any anterior. A això s’hi suma la desaparició d’Unipost, que va fer fallida l’abril del 2018, i va retornar part del mercat de la paqueteria a empreses com Correus.

L’any 2019 ha estat, a més, un any especialment intens per a la companyia. S’han celebrat eleccions generals a l’abril, eleccions municipals, europees i autonòmiques (en 12 regions) al maig, i unes noves generals al novembre. A més de campanyes com el Black Friday, el Ciber Monday o la més tradicional temporada de Nadal, que augmenten el nombre d’enviaments de paqueteria. També ha estat l’any de la introducció de les etiquetes ambientals de la DGT, el tràmit de les quals calia fer sovint en alguna de les 2.393 oficines de la companyia a l’estat. Les visites a les sucursals, de fet van augmentar el 2019 un 10,76% fins a arribar als 100 milions.

“El ritme de feina és frenètic i ens falten mans”, diu un treballador, “hi ha molts companys que s’han demanat la baixa o han intentat canviar de funcionariat”. En cinc anys, assegura un portaveu de la CGT, el 60% dels treballadors de Correus a Sabadell han demanat el trasllat a altres feines funcionarials. “La gent marxa o demana la baixa perquè no pot més. No és una qüestió d’absentisme laboral o vagància. No es pot culpar els treballadors del que és una mala gestió”, diu un sindicalista de la CGT que prefereix mantenir-se en l’anonimat.

Contacte amb l’Ajuntament

El passat mes de gener un grup de treballadors de Correus de Sabadell va reunir-se amb l’alcaldessa Marta Farrés per transmetre-li les seves preocupacions. Tot i que el servei no és competència municipal, la dirigent socialista es va comprometre a traslladar les queixes a la Direcció General de Correus, segons informen fonts presents a la reunió.

Els treballadors demanen una “cobertura estable de tota la plantilla estructural de Correus a Sabadell i la cobertura de baixes de llarga duració”. A més de la substitució de dos caps de Correus a la ciutat amb qui tenen forts conflictes. Concretament demanen la dimissió de la Prefectura de Sector i del Cap de la UR03 i UR02.

Correus no ha volgut entrar a valorar les puntuacions de les unitats de repartiment de Sabadell adduint que es tracta  de “dades i indicadors interns” que utilitzen criteris diversos per definir accions de millora.

Els empleats de Correus denuncien inseguretat al seu lloc de feina i manca de repartidors

Comentaris
To Top