Vallès

Les escoles Polinyà i Pere Calders rebutgen la fusió

El departament d’Educació va posar sobre la taula que, a partir de la preinscripció del curs 2020-21, es fusionin les escoles Pere Calders i Polinyà, dos dels tres centres d’infantil i primària del municipi. En resposta a aquest anunci, famílies, mestres i direccions dels centres s’hi han manifestat en contra, argumentant que volen preservar el propi model de projecte educatiu.

“La fusió genera una distorsió evident en el procés educatiu dels infants que ja han iniciat el seu camí en cadascun dels dos projectes”, argumenta el manifest Preservem Els Tres Projectes Educatius de Polinyà, que a través de la plataforma Change.org ja ha rebut el suport de més d’un miler de persones. Alhora, el text lamenta que el procés s’hagi comunicat de forma unilateral, impossibiliti continuar de manera habitual amb les classes i generi “fractura social en un municipi petit com Polinyà, de només 8.500 habitants”.

L’escola Pere Calders, per altra banda, rebutja l’opció que l’escola Polinyà es traslladi al seu edifici mantenint els dos projectes educatius separadament.

Un projecte a preservar

L’escola Polinyà, que disposa d’uns 200 alumnes repartits entre nou cursos, va néixer fa gairebé una dècada com un centre d’Educació Viva, un model pedagògic alternatiu, no convencional. Des dels inicis, el centre ha desenvolupat la seva activitat en mòduls prefabricats. Es tracta d’una situació, que, afegida a la baixada de natalitat –en gairebé 10 anys, els naixements s’han reduït a la meitat i les línies de P3 del municipi s’han reduït de 6 a 4– ha fet plantejar la fusió.

“Les famílies han escollit la millor opció educativa per als seus fills, i no volen renunciar-hi”, apunta Laura Siles, de la Comissió Volem la Nostra Escola. Sobre el centre, explica que es tracta d’un “projecte educatiu d’èxit, consolidat, que acull famílies d’altres municipis del Vallès”, i per això reivindica que no es pot posar en perill. Davant l’amenaça de perdre aquest model amb la fusió, les mestres de l’escola, fins i tot, havien amenaçat amb la seva dimissió.

La possible solució

Davant la reacció de les famílies i les dues escoles, l’Ajuntament es va reunir ahir amb els Serveis Territorials d’Educació del Vallès Occidental i han elaborat una proposta alternativa, que consistiria a traslladar l’escola Polinyà a l’edifici actual de l’escola Bressol Municipal Ginesta, on caldria fer una petita ampliació. Aquest darrer centre, alhora, s’integraria a l’escola Pere Calders.

L’opció, que garantiria mantenir els tres projectes educatius del municipi, i que oferiria una alternativa als mòduls prefabricats de l’escola Polinyà, ha estat ben rebuda des del Departament d’Educació.

Comentaris
To Top