Oci i cultura

Aprofiteu abans de la Quaresma!

Dijous GRas
Tot tipus de botifarres d’ou, negres, blanques... / lluís franco

Tastaolletes, atenció! Avui és dijous gras i arrenca una setmana en què atipar-se amb botifarra i embotit està ben vist. 

I és que avui és el primer dia de Carnestoltes, que es clourà d’aquí a set dies amb el dimecres de cendra. I llavors s’estrenarà la Quaresma, en què el menjar greixós i la carn estan prohibits durant els 40 dies fins al Diumenge de Pasqua. 

Sigueu o no seguidors d’aquest dejuni d’arrel catòlic, la tradició gastronòmica convida a menjar avui dos elements del porc: botifarra i llardons. Podeu trobar-los a bastament a les parades del Mercat Central, que aquests dies van atrafegats a reposar les existències de botifarres. Com ara a la cansaladeria Vidal, que en tenen desenes penjades amb corda damunt el taulell, temptant la clientela amb el color groc de l’ou.

Darrerament, a més, els obradors han diversificat els gustos i han introduït nous ingredients. A Casa Maresma, per exemple, en venen de carxofa, de trompeta de la mort, de patata i ceba, de llardons, serranita… “Les clàssiques –blanca, negra i d’ou– també les venem durant la resta de l’any”, explica Alícia Platero. N’hi ha, de fet, de tots els ingredients que la imaginació (i el bon gust) permetin: a la xarcuteria Andreu han introduït la botifarra de gorgonzola i codonyat, a banda de la de pernil Andreu. A la cansaladeria Roser, no deixen d’afegir-hi alls tendres, a la base d’ou i trompetes. 

Així, normal que aquesta setmana les vendes despuntin. I dies abans, també: “Divendres passat ja vam fer curt”, explica Platero. Carles Campoy, de la cansaladeria Ca l’Adri-Ramón Sixte, ho compara amb altres aliments relacionats amb la gastronomia catalana. “Això és com els panellets, aquesta setmana té un gran repunt i després decau”, apunta.

Campoy també ofereix llardons, que es poden menjar tots sols com a aperitiu, en una truita d’ous o en format coca. “A banda de la gent gran, la tradició d’enfornar a casa la teva pròpia coca de llardons s’ha anat perdent, fa una o dues generacions”, opina Campoy, “tot i que és cert que parelles joves amb fills petits potser la fan, per fer una gràcia”. 

“És una bogeria”

En tot cas, per a aquell que no té traça o no té temps, sempre hi ha la possibilitat de comprar-la al forn. Sandra Ortega, del forn Valero, col·loca les coques damunt al taulell. Avui en vendrà unes 150, tot i que assegura que altres establiments del mateix forn en venen moltes més. “És una bogeria”, afegeix Ortega. Diu la tradició que ha de ser, però, abans de l’abstinència quaresmal! 

Llardons per fer la coca / LLUÍS FRANCO

Més postres de carnestoltes

1. Bunyols de Quaresma
El més tradicional és d’aire, molt esponjosos. Tot i això, també n’hi ha farcits de crema, nata i trufa. En podeu trobar als forns artesans de Sabadell. 

2. Ensaïmada de Carnestoltes
Com la mateixa ensaïmada, són unes postres que provenen de Mallorca. Dolça i salada: per una banda, porta sobrassada, un embotit de porc que durant la Quaresma no es podrà menjar; la dolçor prové de la fruita confitada.    

3. Rosquilles d’anís
Altres contrades de Catalunya estan avesades a fer rosquilles d’anís per aquestes dates de disbauxa. 

4. Arròs dolç amb crosta
Plat típic de Valls i la zona de l’Alt Camp. La cassola porta ou, sucre i canyella, a més de botifarra blanca i peus, orella, morro i costella de porc. 

Comentaris
To Top