Ciutat

Què celebrem per Dijous Gras?

Les coques de llardons marquen un dels àpats més habituals / WIKIMEDIA

Aquest dijous a Catalunya se celebra el Dijous Gras, una de les festes grosses just abans de Carnestoltes. En aquesta jornada, la tradició mana que els productes fets amb ous com truites o botifarres d’ou imperin, així com la coca de llardons.

Concretament, la tradició vincula la Quaresma, és a dir, els 40 dies que venen abans de Pasqua. En el calendari cristià, en aquest període se celebra el dejuni i l’abstinència, motiu pel qual el dia abans de Carnaval se celebrava una festa on la gent menjava de valent, amb nens anant per les cases a recollir ous per a fer menjars amb aquests ingredients.

D’aquesta manera, el Dijous Gras posa punt i final a l’època de menjar en abundància abans d’una època de restriccions, i que venia arrossegat per una etapa de menjar que acabava amb llardons, botifarres i ou com a reductes dels grans tiberis.

Aquest any, un forn de la ciutat i la Cansalderia Vidal, del Mercat Central, han volgut compartir amb nosaltres alguns dels productes estrella d’aquesta jornada: la coca de llardons, farcida de crema, per una banda, i llardons i botifarres negra, blanca i d’ou! Moltes gràcies i bon Dijous Gras!

Les coques del Forn Freixenet i els llardons i les botifarres de la Cansaladeria Vidal / D.S.

Comentaris
To Top