Oci i cultura

Els cabells blancs d’Els Duendes

Els Duendes, en concert, l'any 2017 / JOSEP RODENAS

Fa exactament 57 anys que es dediquen a la música en directe, des d’aquells principis dels 60 en què tot estava per fer. Són Els Duendes –Los Duendes, en temps de dictadura–, que juntament amb Los Watusi van ser els dos caps de cartell més importants d’aquell temps. 

I encara avui dia segueixen a l’escenari. De fet, fa dues setmanes que han publicat un disc homònim, Els Duendes. Pep Abella, veu i guitarra, explica que han incorporat dos temes nous, mentre que els altres són clàssics dels anys 60 i 70, que són la base del seu repertori als concerts. “Encara toquem sovint, tant a sales com a festes privades de gent de la nostra edat que ens contacta directament”, explica Abella. I cita Andorra i Perpinyà com a bolos recents. 

Tanmateix, la data principal ara és aquest divendres a la Cava Urpí (22 h). El promotor musical Pere Urpí, gestor d’aquest espai amb UiU, recorda sobre Els Duendes: “Aquí a la cava havien tocat molt, especialment abans que es multipliqués el format de disc i moltes sales es passessin a la música enregistrada”. 

Abans que els Beatles

I és que hem d’anar bastant enrere en el temps. Els Duendes es van popularitzar fins i tot abans que els Beatles, assegura el col·laborador del D.S. Jaume Barberà, ja que el primer LP dels Beatles va aparèixer també l’any 1963, naixement d’Els Duendes. “La nostra ciutat, proveïda d’una societat dinàmica i moderna, no es va quedar enrere i van aparèixer grups (aleshores anomenats conjunts) com els citats Els Duendes, però també els Diávolos, els Gamar, els Oskars, els Nómadas, els Telstar, el Duo Soling, els Jóvenes, Toni Vilaplana i els seus Teen Stars…”, sosté Barberà.

La ja esmentada Cava Urpí, així com La Faràndula, el Cine Rambla i L’Euterpe eren alguns dels escenaris habituals de la nit sabadellenca. Poc després arribarien Los Watusi, que després d’anys d’èxit, els seus membres es van anar disseminant i agafant altres camins, mentre que altres formacions s’han mantingut en el temps (amb més o menys intensitat) i viuen ara el que es podria anomenar un cert revival dels rockers de cabell blanc. Per exemple, Tancat per Defunció acaba de publicar nou disc, Paraules enceses enmig d’un foc apagat. 

D’altra banda, s’espera una sorpresa dels Watts per a mitjans de març. Igualment, Josep Maria Llongueras, Llongue, actuarà el proper 26 de juny al Festival Sónen, de l’Acadèmia de Belles Arts. 

Així mateix, Els Duendes faran al juny una actuació especial amb un artista convidat: Santi Carulla, vocalista dels Mustang. Està prevista per a la revetlla de Sant Joan.

Comentaris
To Top