Ciutat

10 preguntes i respostes sobre el coronavirus

Compradors de mascaretes protectores / EFE

El departament de Salut de la Generalitat ha anunciat aquest dimarts a la tarda el primer cas de coronavirus (Covid-19) detectat a Catalunya: una dona de 36 anys que està ingressada a l’Hospital Clínic de Barcelona. Les autoritats fan una crida a la calma perquè mantenen que la situació està sota control. Tant l’OMS com Salut fan una sèrie de recomanacions preventives que recollim a continuació.

1. Què és el coronavirus?

Els coronavirus són una àmplia família de virus que es troben tant en animals com en humans. Quan infecten persones poden provocar diferents patologies similars a una grip. Les afectacions poden anar des d’un refredat a malalties més greus com la síndrome respiratòria d’Orient Mitjà (MERS) o la síndrome respiratòria aguda severa (SRAS).

2. Hi ha algun cas a Sabadell?

No. L’únic cas que s’ha detectat a Catalunya està localitzat a l’Hospital Clínic de Barcelona. Fins aquest dimarts al matí Salut havia estudiat 11 casos (10 negatius i aquest positiu).

3. Com es transmet?

Per via respiratòria a través de petites gotes que s’expulsen en tossir o esternudar, o a través d’objectes que hi estiguin contaminats. Perquè es produeixi la infecció, és necessari un contacte directe de les secrecions respiratòries d’un animal infectat o d’una persona infectada amb les mucoses d’una altra persona (nas, boca, ulls). Sembla poc probable la transmissió per l’aire a distàncies més grans de dos metres.

La font d’infecció s’està investigant. Podria ser que l’origen fos animal, ja que els primers casos es van detectar en persones que treballaven en un mercat on hi havia presència d’animals. Alguns coronavirus són virus zoonòtics, fet que significa que es poden transmetre dels animals als éssers humans.

4. Quins són els símptomes?

Tos, mal de coll, febre i sensació de falta d’aire. En els casos més greus, pneumònia, dificultat per respirar o insuficiència renal.

5. Com s’incuba el virus?

El coronavirus té un període d’incubació d’entre 1 i 14 dies.

6. Què faig si crec que puc tenir el coronavirus?

Des del departament de Salut s’insisteix que el millor és trucar des de casa al telèfon 061 Salut Respon, que fa el primer cribratge. L’objectiu és no congestionar més les urgències del que ja ho estan arreu.

7. Com es pot tractar el coronavirus?

A hores d’ara no existeix cap tractament per erradicar-lo, encara que des dels hospitals sí que es fan controls per analitzar l’evolució del virus. Les persones infectades queden aïllades i, si no hi ha complicacions, han de fer repòs per passar-lo. Sí que hi ha, però, tractaments per controlar els símptomes.

8. En què consisteix l’aïllament?

Els protocols indiquen que el període d’incubació és de fins a 14 dies, i aquest és, també, el temps que s’ha establert com a període d’aïllament. S’aplica a les persones que estan o han tornat de zones epicentre del virus. Es recomana que es quedin aquest temps a casa per descartar que puguin estar infectades. 14 dies és, també, el temps que es creu que es trigaria a curar si no hi hagués complicacions.

9. La grip està tenint més incidència que el coronavirus?

Sí. El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, ha explicat que “la grip estacional és molt més greu. A Catalunya hem tingut 434 casos greus amb hospitalització i 41 morts. No banalitzem el coronavirus, però situem-lo en la magnitud que toca”.

10. Què he de fer si he d’anar o acabo de tornar de la Xina?

Si us trobeu bé no cal prendre cap mesura especial. Si us trobeu malament, quedeu-vos a casa i comuniqueu per telèfon als serveis sanitaris l’antecedent del vostre viatge o truqueu al 061 Salut Respon.

Atès que es tracta d’una emergència de salut pública d’importància internacional, segons l’OMS, és aconsellable evitar viatges innecessaris a les zones afectades de la Xina. Les autoritats xineses han adoptat mesures que restringeixen la mobilitat i la circulació de les persones a la província de Hubei, a la Xina.

Què puc fer per protegir-me del coronavirus?

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top