Ciutat

Primer cas de coronavirus a Catalunya: una dona resident a Barcelona

Les autoritats sanitàries han confirmat el primer cas positiu de coronavirus a Catalunya, concretament una dona italiana resident a Barcelona que hauria visitat recentment al nord d’Itàlia: va estar a les zones de Bèrgam i Milà. Així ho han confirmat fonts del Departament de Salut, que consideren que és un cas de baix risc per la seva edat i perquè no té més patologies. Fins aquest migdia Salut ha estudiat 11 casos -10 negatius i un positiu-, i se n’estan analitzant més aquesta tarda.

La dona, de 36 anys, està ingressada a l’Hospital Clínic de Barcelona, on ha ingressat la nit del 24 al 25. El secretari general de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat aquesta tarda en roda de premsa que s’han comptabilitzat 25 persones que han estat en contacte amb aquesta persona i quedaran aïllades a casa seva uns 14 dies per prevenció, tot recordant que són persones sanes.

Guix també ha apuntat que “la grip estacional és molt més greu. A Catalunya hem tingut 434 casos greus amb hospitalització i 41 morts. No banalitzem el Covid-19, però situem-lo en la magnitud que toca”.

“El sistema està preparat i volem donar un missatge de tranquil·litat”, ha afegit la Assumpta Ricard, del Servei Català de la Salut. Segons Ricard, actualment hi ha un estat generalitzat d’alerta perquè és un virus nou, però no per la seva gravetat. El 80% dels casos de coronavirus són lleus, recorden des del departament de Salut.

Aquest és el primer cas a Catalunya, que se suma als altres tres detectats a l’Estat espanyol, dos d’ells a les illes Canàries i un tercer a les Balears. El cas català s’està coordinant amb el Ministeri de Sanitat, seguint el protocol d’una segona prova analítica feta pel Centre Nacional de Microbiologia de l’Institut de Salut Carlos III de Madrid.

En cas de dubte: 061 Salut Respon

Segons l’Agència de Salut Pública de Catalunya el coronavirus es transmet per via respiratòria, a través de petites gotes, i pel contacte estret amb les secrecions infectades. El període d’incubació de la malaltia va dels 2 als 14 dies, per això l’aïllament es fa durant dues setmanes. Els símptomes són tos, mal de coll, febre i sensació de falta d’aire. Si alguna persona té aquests símptomes es demana trucar al telèfon 061 Salut Respon, que fa el primer cribatge. “Si saturem els serveis d’urgències serà dramàtic”, ha dit Ricard.

Comentaris
To Top