Ciutat

Són diferents els andalusos?

Durant la celebració hi va haver actuacions musicals / TWITTER

Són diferents els andalusos? Aquesta és la pregunta que el professor universitari Xavier Marín va plantejar ahir a la xerrada organitzada per l’Agrupación Andaluza San Sebastián de los Ballesteros, al voltant del dia d’Andalusia. La conferència, doncs, va plantejar reflexions al voltant d’aquesta cultura i identitat.

Marín, autor de diversos llibres i especialista en lideratge i comunicació política, va ser crític amb qui pretén considerar la gent andalusa que viu a Catalunya com a menys catalana que altra gent. El catedràtic va afirmar que “Catalunya és un gresol de cultures. I és falsa l’afirmació que Catalunya és un sol poble, una sola cultura i una sola llengua”, a més, va retreure a alguns sectors independentistes que facin un discurs excloent. Marín també va destacar que “massa sovint no és l’origen el que determina la vida de les persones, sinó especialment la classe social de naixença”. El conferenciant va expressar també la seva queixa pel tracte pejoratiu que rep la gent andalusa, “quan bona part de la realitat històrica de la gent d’Andalusia ha estat determinada a raó del diferent nivell econòmic de la seva terra”.

Va presentar l’acte el president de l’entitat, Joaquín Lesmes, que va situar el dia 28 de febrer del 1980 com a data fonamental de la història recent d’Espanya, “quan en referèndum el poble andalús va aprovar dotar-se d’autonomia política”. Lesmes va afegir que “la gent d’Andalusia és alegre, oberta, tolerant i universal, però no pas millor ni pitjor que qualsevol altre poble”. Lesmes es va lamentar “de la visió còmica que es té a vegades de la gent d’Andalusia, rient-se’n, quan la cultura i la gastronomia andaluses han fet aportacions de reconeixement mundial”.

Va tancar l’acte el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell, Carles de la Rosa, que va lloar la feina de l’entitat, ressaltant que “aquí i a Sabadell es comprova que la mescla cultural és possible, positiva i interessant”. L’acte va començar amb una sevillana interpretada pel coro rociero de l’entitat i ballada pels quadres de ball de la mateixa entitat. Al final de l’acte també van repetir, tot i que el moment final més emotiu fou la interpretació per part de tota la gent present dels himnes d’Andalusia i de Catalunya.

Aquest diumenge, a més, l’associació s’ha sumat als actes de la Federación de Entidades Culturales Andaluzas en Catalunya (FEDAC).

Comentaris
To Top