Ciutat

El recurs de la Crida per un sobrecost en una canonada d’aigües, desestimat

El ple municipal dona la raó al procediment utilitzat per l’Ajuntament

El ple municipal ha desestimat un recurs de reposició de Crida per Sabadell pel sobrecost d’unes obres en una canonada per part de la Companyia d’Aigües de Sabadell (Cassa). L’Ajuntament finançarà les obres de reparació d’una via que va al dipòsit de Can Llong, que aniran a càrrec de l’empresa d’aigües. La polèmica, segons els anticapitalistes, venia per l’augment del cost de l’obra: es va passar de 759.326,50 a 979.000 euros, amb un augment del 29% entre l’execució efectiva de l’actuació i el projecte previst en el Pla Director d’Aigua.

El recurs de reposició, que ara s’ha rebutjat, demanava que s’anul·lés l’acord del ple del 20 de desembre del 2019 en què es va aprovar la renovació parcial de la canonada de Cerdanyola, que forma part de l’àmbit d’Aigües Ter-Llobregat i l’execució de la qual recau en la Companyia d’Aigües de Sabadell (Cassa).

La Crida va ser molt crítica en el moment en què es va aprovar via plenària, fet que va portar els anticapitalistes a fer un recurs de reposició sobre el conveni entre l’empresa d’aigües i l’Ajuntament per tal d’invalidar-lo. El document preveia una aportació municipal d’un milió d’euros a l’empresa mixta per procedir a les obres de la principal artèria d’aigües de la ciutat.

Els tres regidors de la Crida en el ple d’aquest dimarts / LLUÍS FRANCO

L’artèria de Cerdanyola, de nova creació, serà la responsable de garantir la continuïtat del servei d’aigües a Sabadell mentre no funcioni el dipòsit de Can Llong. La gran pregunta que hi havia sobre la taula era: per què ha pujat el cost un 29%? Segons apunten des de l’Ajuntament, la diferència de preus respon a “l’adequació de l’actuació a la realitat”, pel qual s’ha hagut d’ampliar la mida de la canonada més enllà del que s’havia previst inicialment i se n’ha allargat el traçat, fet que ha suposat un augment del valor de l’obra final de 220.093 euros, segons ha assenyalat la regidora de Desenvolupament Urbà, Mar Molina. Per la Crida, les modificacions són insuficients per justificar el sobrecost en l’obra.

El recurs s’ha rebutjat amb els vots del Govern (PSC-Podem) i Junts per Sabadell, que representen la majoria absoluta del ple municipal. Ciutadans s’ha abstingut, mentre que ERC i Crida per Sabadell han votat en contra.

La polèmica de l’Artèxtil irromp

El debat sobre l’augment en el cost de la canonada ha generat una discussió agra entre el Govern i Junts, per una banda, i Esquerra Republicana i la Crida, d’altra banda. La polèmica per l’adquisició de l’Artèxtil, que havia estat absent en el darrer ple municipal, ha aparegut de la mà de Junts per Sabadell, que ha atacat l’antic executiu dels republicans i anticapitalistes.

La intervenció del líder de la Crida, Maties Serracant, s’ha centrat en l’existència d’irregularitats en l’actuació. “Hi ha un incompliment entre el projecte de Cassa i la fitxa del pla director”, ha defensat l’anticapitalista, que ha considerat que l’error es troba en la mateixa fórmula de pagament de les obres. “Li passem els diners a Cassa i ella ja s’encarregarà de fer-ho“, ha ironitzat Serracant. “Hi falta rigor jurídic”, ha afegit el regidor republicà i advocat, Raúl García Barroso.

La resposta més contundent a Serracant no ha vingut del Govern, sinó de la portaveu de Junts per Sabadell, Lourdes Ciuró, qui ha comparat el sobrecost amb la polèmica de l’Artèxtil. Tant de bo haguéssim sabut que van pagar sis vegades més per la compra de l’Artèxtil”, ha afirmat la portaveu de Junts. L’alcaldessa, Marta Farrés, seguint amb el to sarcàstic, ha exposat que l’augment del cost respon a criteris tècnics. “Ni la senyora Molina ni jo no sabem mesurar el diàmetre d’un tubo, ha exposat l’alcaldessa, que ha dit que “hi ha uns tècnics que en saben i ens diuen que això ha de ser així”.

Comentaris
To Top