Diners

Cristina Vallejo: “El decret de la Generalitat perjudica els propietaris”

Cristina Vallejo, a la conferència a la Cambra de la Propietat Urbana / VICTÒRIA ROVIRA

“El decret de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge a Catalunya és intervencionista, trenca l’equilibri entre les parts i perjudica els propietaris”, va manifestar dimarts Cristina Vallejo, advocada i diputada de l’ICAB, en una conferència sobre les intervencions legislatives al mercat de l’habitatge organitzada per la Cambra de la Propietat Urbana de Sabadell i Comarca.

Com a preàmbul, el seu president, Antoni Quintana, va expressar la preocupació del sector immobiliari perquè “les darreres normatives aprovades en matèria d’urbanisme, lluny de solucionar el problema de l’habitatge, generen inseguretat jurídica i posaran més pressió sobre els preus”.

El decret llei 17/2019, del 23 de desembre, és una eina estratègica de la Generalitat per regular el mercat de l’habitatge i fer-ho més accessible, per resoldre les situacions d’emergència residencial i moderar els preus.

Vallejo va reconèixer que “tothom té dret a un habitatge digne, però no a costa dels propietaris”. Segons l’advocada, el decret “és complicat i difícil d’entendre, i trenca l’equilibri entre les parts. La Generalitat ha parlat amb sindicats i plataformes però no amb els propietaris, i ha fet un decret confiscatori”. Va qualificar d’“inconstitucional” la definició d’habitatge buit, que afecta fins i tot habitatges en construcció al 80%; alerta que la normativa pot estimular l’ocupació il·legal; i va detallar les multes que poden recaure en el propietari, de fins a 900.000 euros les molt greus, a banda d’expropiacions forçoses per oferir lloguer social. ‘

La funció social’ de la propietat

Vallejo va estendre’s en la funció social de la propietat: “Ara, els propietaris ja no tenen drets, només deures. Per exemple, han d’oferir un contracte de lloguer social a l’arrendatari si no pot pagar i renovar-lo un cop. També cal dir que el nou habitatge protegit ho serà permanentment i que els promotors han de destinar més percentatge a habitatge de protecció oficial”.

D’aquesta manera, considera que el decret pot tenir un recorregut curt si fructifica el recurs d’inconstitucionalitat que es prepara i dona suport al sector, “però, ara per ara, està en vigor”. Quintana i Vallejo van voler tranquil·litzar els petits propietaris, els quals el decret pràcticament no afecta.

Comentaris
To Top