Ciutat

L’oncopediatria no tornarà al Taulí tot i la insistència per recuperar-la

El Dr. Eugeni Saigí va ser el primer en exposar la seva opinió sobre la concentració dels serveis hospitalaris / D.S.

Passat un any del trasllat del servei d’oncologia pediàtrica del Taulí  al Vall d’Hebron el cas encara porta cua. I no tornarà, de moment, tot i la discrepància i les propostes d’alguns responsables del centre hospitalari amb el departament de Salut. Aquest dijous la filial vallesana de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, amb seu a Sabadell, va organitzar el debat ‘Atenció oncològica, els límits entre concentració i treball en xarxa’, centrat en el cas sabadellenc. L’acte el va moderar el Dr. Josep Farrés i va comptar amb professionals del Taulí, del CatSalut i de familiars de pacients. Tots els ponents van fer una intervenció inicial i posteriorment es va obrir el debat amb el públic.

Tendència a concentrar serveis

La directora del sector de Sabadell del CatSalut, Núria Serra, va argumentar per què des de la Generalitat s’aposta per la concentració de serveis hospitalaris, una tendència que a Catalunya anirà en augment “no només per parlar d’oncologia pediàtrica, ens passarà amb la pediatria, que és un tema que tenim entre mans, i la concentració serà un tema que cada vegada sortirà més”. Des del 2018, a Catalunya els casos d’oncologia pediàtrica estan conentrats als hospitals Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu, perquè l’Acord de Novembre del 2018 del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut estableix un mínim de 30 casos nous per any en centres que tractin aquests pacients, i el Taulí en té una mitjana anual de 9.

Sumar els vallesos i el Bages?

La directora del Servei de Pediatria del Taulí, Pepi Rivera, defensa que sumant els dos vallesos i el Bages s’obtindria el nombre de pacients suficient per mantenir l’expertesa necesària i tenir el servei d’oncologia pediàtrica en la seva totalitat a l’Hospital de Sabadell. Amb aquesta fórmula, l’àrea d’influència seria d’1,5 milions de persones i uns 50 casos nous per any. Rivera creu que així “podríem seguir oferint una atenció de qualitat amb proximitat i coordinació amb els centres de Barcelona”. Segons Núria Serra, la decisió de concentrar els serveis la motiven el dèficit de professionals i “la necessitat de donar atenció conjunta en depriment de la proximitat”. En aquesta línia, la responsable del CatSalut va apuntar que si bé fa anys es va apostar per tenir molts hospitals -comarcals-, ara estem en una nova era en què es deixen coses enrere però se’n guanyen d’altres, com, al Taulí, ser l’hospital de referència en neonats complexos, l’expertesa en malalties minoritàries de tipus cognitiu conductuals de base genètica o la unitat d’ictus de guàrdia en oncologia per a adults.

La Dra. Montserrat Melo, oncopediatra jubilada del Taulí, va criticar que es fes el trasllat perquè a l’Hospital de Sabadell la unitat ja estava en funcionament amb tots els serveis necessaris com els escolars.

Proximitat vs. eficàcia

Salut defensa que traslladar el servei a Barcelona suposa allunyar-lo de la població dels pacients i que, per tant, es perdi en proximitat per beneficiar l’eficàcia i l’eficiència. Sempre tenint en compte que els 30 casos nous com a mínim per any són els que permeten mantenir l’expertesa en aquesta àrea. Hi coincideix el director del Servei d’Oncologia del Taulí, Eugeni Saigí, que aposta per la concentracio a partir de l’evidència científica “quan és per donar la millor repsosta als pascients”. I per aconseguir-ho, va dir, també s’ha d’avaluar la complexitat tecnològica perquè “no és possible pensar que a tot arreu ho hem de tenir tot, per això és important concentrar aquelles tecnologies que fan falta”.

En contraposició, la mare d’una supervivent de càncer infantil, Rosa Gil, va explicar les dificultats que suposa haver d’anar al Vall d’Hebron quan, en el seu cas, van passar de viure de Badia a Sabadell per estar el més a prop possible del Taulí.

Comentaris
To Top