Ciutat

El Parc Taulí inspira els ‘tweetchats’ per substituir les portes obertes de residents cancel·lades pel coronavirus

L’epidèmia del coronavirus està alterant el dia a dia d’arreu del planeta, i si bé a Catalunya la situació no es troba a nivells com Madrid o el conjunt d’Itàlia, ja s’han dut a terme mesures de restricció. A l’hospital Parc Taulí s’ha establert un mecanisme per evitar l’impacte que pot tenir el virus de cara a l’organització de sessions de portes obertes per a residents.

El director del Servei de Cirurgia Pediàtrica del Parc Taulí, el doctor Bernardo Núñez, ha estat l’inspirador d’una iniciativa per substituir aquestes jornades que s’han hagut de cancel·lar. Es tracta de tweetchats, una idea que va sorgir dissabte des del Taulí, i que s’ha acabat estenent i avui ja són més de 700 els hospitals de tot l’Estat que s’han sumat a aquesta idea.

El problema es va plantejar el dijous passat, quan a totes les comunitats autònomes es van dictar resolucions per a l’adopció de mesures de caire organitzatiu per a la prevenció i el control de la infecció pel coronavirus en el col·lectiu de professionals sanitaris. La mesura afectava de ple totes les jornades de portes obertes de residents als hospitals, que es van haver de cancel·lar.

Segons detalla el centre sabadellenc en un comunicat, “aquestes jornades són molt importants perquè poden determinar la decisió dels professionals que han superat les proves d’accés a la formació especialitzada (MIR per metges, FIF per farmacèutics, EIR per infermeria especialitzada…) per triar en quin hospital es formaran com a especialistes durant els propers 4 o 5 anys”.

La cancel·lació d’aquestes jornades de portes obertes suposa, per a tots els hospitals, la pèrdua de l’oportunitat de poder explicar als futurs professionals sanitaris especialistes com es treballa en cada centre, i atreure els millors. “Va ser llavors quan se’m va acudir substituir la presència física mitjançant l’ús de les xarxes socials”, explica el doctor Núñez, molt motivat en salut digital i innovació mèdica.

Va ser llavors quan va llançar aquesta proposta per a les especialitats del Parc Taulí, però la iniciativa ha agradat tant que ja hi ha una convocatòria per Tweetchat per a totes les especialitats, a tots els centres sanitaris de l’Estat.

Núñez subratlla que en l’expansió d’aquesta iniciativa ha tingut un pes molt important el suport rebut pel director mèdic de l’Hospital Clínico San Carlos de Madrid, i expert en salut digital, el Dr. Julio Mayol, i dels cirurgians Vicenzo Vigorita i Dieter Morales.

Els tweetchats són converses públiques mitjançant Twitter. Aquestes sessions dels residents tindran lloc al llarg de tota aquesta setmana, amb el hashtag #MIR2020Abierto, a més dels hashtags de les respectives especialitats (per exemple #cirurgíapediátrica) i dels respectius centres (en el nostre cas, #parctauli).

“No és el mateix que la presència física, però creiem que en els temps actuals és la millor alternativa que hem trobat per garantir el contacte entre els professionals dels respectius hospitals i els seus futurs professionals residents”, conclou el Dr. Núñez.

Comentaris
To Top