Ciutat

Comerços xinesos tanquen per prevenir-se del contagi del coronavirus

Desenes d’establiments de comerços xinesos de Sabadell s’han llevat amb les persianes tancades, dies després de detectar el quart cas de coronavirus a l’hospital Taulí. Les raons, segons coincideixen els establiments que encara són oberts, són dues: el confinament voluntari, per evitar contagis a clients i als mateixos treballadors, i la caiguda de les vendes. Aquesta mesura, dràstica per alguns empresaris xinesos i necessària per d’altres, ha sorprès veïns i comerciants de la zona.

Això sí, els locals que han decidit continuar amb la seva activitat, ho han fet amb mesures higièniques estrictes. El personal s’ha abastit de mascaretes, guants i fins i tot ulleres per evitar de totes totes el contagi.

En el cas del bar Tres Creus, per exemple, els propietaris es van equipar d’una munició de gel antisèptic. “Ens ho apliquem constantment, cada cop que ens paguen amb monedes o retornem el canvi”, explica el seu propietari, “per protegir el treballador i el client”. Aquest establiment ja ha tancat la porta per fer un mes de vacances –del 10 de març al 10 d’abril– per falta de personal. “Els treballadors em demanaven tancar”, lamenta.

Gel netejador de mans / D.S.

D’altra banda, des del Tres Creus expliquen que la feina “ha baixat més d’un 50% en un mes” i temen que la caiguda vagi a més. Hi coincideix el propietari del basar Qiu, també al Centre de Sabadell, que no descarten tancar si els casos del Covid-19 a la ciutat van en augment. “Simplement és prevenció”.

De moment, han decidit atendre amb mascaretes i guants. Sobre la caixa registradora penja un comunicat que demana disculpes per l’ús de mascaretes: “El motiu és protegir tota la població […] el virus té un període d’incubació asintomàtic–durant aquest període també es pot contagiar– l’ús de mascaretes durant aquest període atenuaria la propagació”.

Des de la comunitat xinesa, però, al·legen una altra raó: la desconfiança a les mesures preses per les autoritats espanyoles. “A la Xina, l’actuació del govern és contundent i permet contenir els focus de virus, està molt més controlat”, explica una sabadellenca d’origen xinès, que es manté en l’anonimat. “Aquí tot són consells i no hi ha un control prohibitiu”, considera. La noia explica que el gegant asiàtic ja té un precedent, el SARS del 2002, pel que ja hi ha un protocol d’actuació en situacions com l’actual. D’altra banda, assegura que molts xinesos han decidit refer les maletes i tornar al seu país d’orígen, “on se senten més segurs”, diu.

Un establiment anunciant l’ús de mascarones / D.S.

Són quinze dies de vacances preventives. Si després d’aquest període els casos de coronavirus a la nostra ciutat han anat en augment, aleshores “ja es decidirà”, apunta la propietària d’un basar de la Creu de Barberà, minuts abans de tancar. D’altres comerços, en canvi, s’han estimat més no posar una data de tornada.

Comentaris
To Top