Ciutat

El transport públic de Sabadell, davant l’estat d’alarma: trens i busos buits

La caiguda d’usuaris ha estat d’entre el 50% i el 70%, segons l’operador

Com a mesura de seguretat, s'accedeix als autobusos per les portes posteriors / Lluís Franco
[ALBERT ACÍN | MARTA ORDÓÑEZ | ANDER ZURIMENDI]

Vagons i autobusos buits. La xarxa de transport públic de Sabadell ha experimentat una forta davallada d’usuaris el primer dia laboral de mesures extraordinàries. Així, el decret d’estat d’alarma impulsat pel govern espanyol ha tingut efectes immediats: a la xarxa urbana d’autobusos de Sabadell –operada per TUS– el nombre d’usuaris ha caigut a més de la meitat respecte a un dia habitual. A la xarxa de Rodalies, per la seva banda, el nombre de passatgers ha baixat fins a un 70%.

Seients lliures als trens

El confinament ha suposat una afluència inferior d’usuaris a les línies de trens a Sabadell, operats per Renfe i FGC, que han vist com ni tan sols en hora punta els vagons s’omplien. La majoria de passatgers eren persones que anaven a la feina i que no tenien una forma de transport alternativa. Avui no ha fet falta cedir seients: hi havia llocs suficients i la majoria d’usuaris eren adults. Ni rastre de joves ni gent gran.

La Pilar, treballadora de la neteja pluriocupada, agafa el tren a l’estació de Sabadell Parc del Nord (FGC). “Netejo en una casa aquí a Sabadell i en unes oficines de Barcelona. Hi he d’anar perquè si no hi vaig, no cobro”, explica. La Saida, com la Pilar, és treballadora de la neteja. Ella, però, és de Rubí i fa el trajecte en sentit contrari, direcció Sabadell. En el seu cas, l’han contractat per a una suplència a la capital vallesana.

El Juan treballa en un magatzem a Barcelona. Fins al dimecres li han dit que ha d’anar a treballar, així que agafa el tren, com cada dia. “Estic preocupat. No m’agrada gaire haver d’anar-hi en tren, però no tinc cap altra opció”, assenyala amb certa inseguretat. Com ell, el Manuel s’ha vist obligat a anar a treballar a unes obres a la capital catalana.

Una dona, baixant a l’estació d’FGC de Sabadell Plaça Major / LLUÍS FRANCO

L’escena al servei de Rodalies ha sigut similar a la d’FGC. Si bé els trens de Rodalies han tingut certa afluència d’usuaris entre les 7 h i les 8 h, tot coincidint amb la franja d’entrades laborals, ja des de llavors han començat a circular pràcticament buits. L’R4 provinent de Manresa i Terrassa arribava a Sabadell descarregant al seu pas xifres inferiors a 5 persones. Tot i així, la freqüència de pas dels combois no s’ha vist alterada. “Almenys fins al migdia”, segons confirma un treballador de Renfe. Tanmateix, està prevista una progressiva disminució de freqüències, tot i que hi ha certa incertesa en el futur pròxim.

Entre les poques persones que hi viatjaven, trobem una dona que baixa des de Sabadell Nord al Centre per acabar de tancar el seu bar. “Treballo en hostaleria i avui hem anat a buidar neveres i llençar sobres”, explica aquesta dona de mitjana edat, de manera que tot pugui quedar inactiu durant els pròxims 15 dies. “Bé, i també he baixat per fer unes compres”, afegeix, mentre alça unes bosses que duu a les mans. A prop seu, un lampista nouvingut de Romania, com indica, també arriba a l’estació del Centre. “Vinc a treballar. No tinc ni idea si han disminuït freqüències o si hi ha menys gent, perquè és la primera vegada que soc a Sabadell”, explica, un punt rialler i escèptic. Una altra usuària indica que ve a treballar a una clínica. “Com vols que porti màscara, al tren, si m’ho trobaré igual?”, diu, resignada.

Autobusos a mig gas

L’estat d’alarma també s’ha pogut sentir a la xarxa urbana d’autobusos de Sabadell, que ha superat el 50%. El mateix divendres, la TUS ja va registrar un descens de la meitat d’usuaris. A l’espera de dades oficials, avui dilluns les xifres han anat encara més a la baixa, segons assenyalen fonts de TUS.

Des de primera hora del matí, els autobusos transportaven d’una a sis persones. “La tendència serà perdre usuaris a mesura que passin els dies”, preveuen des de la cooperativa. Cal tenir en compte que, segons dades de la TUS, el grup d’edat entre 11 i 20 anys són els que més utilitzen aquest servei (19,7% del total d’usuaris). Amb les classes suspeses, aquest perfil desapareix dels autobusos. També són habituals les persones en les edats d’entre 61 a 80 anys (22,3% del total d’usuaris), que formen part del col·lectiu de risc.

Un dels autobusos, pràcticament buits / LLUÍS FRANCO

Des de l’empresa han fet una crida a evitar l’ús dels autobusos, excepte per raons de pes. Els usuaris que aquest matí estaven a les parades, ho feien al·legant la “necessitat”. Dues cuidadores, la Katherine i la Nikol, per exemple, havien d’assistir una dona gran que viu al Centre: “Hem de venir cada dia, necessita la nostra ajuda”, exposen.

Un altre home, equipat amb guants de làtex, mascareta i gel antisèptic, explica que ha d’anar a l’hospital Parc Taulí “per força major”, tot i que, amb 86 anys, forma part del col·lectiu vulnerable. Com ell, la resta d’usuaris que aquest diari ha consultat viatjaven amb un motiu que els avalava.

L’estació de busos de Sabadell Centre també mostrava una estampa desèrtica, almenys en comparació amb un dia feiner. Pocs busos a punt de sortir i encara menys passatgers. Arriba un autocar de línia provinent de Castellar. Baixen 8 persones. “Habitualment, per un torn com aquest, porto entre 50 i 60 passatgers”. Avui només hi havia, segons la seva percepció, treballadors de fàbriques i cadenes de muntatge.

/ D.S.

En tot cas, el conductor mostra el seu neguit per les mesures de seguretat (o la manca d’elles): “No m’importa treballar, perquè hem de garantir un servei bàsic; però l’empresa no ens ha donat informació sobre com protegir-nos i els sindicats ens han dit que tampoc tenien recursos”, denuncia. De fet, alguns conductors estan demanant als usuaris que entrin per les portes de darrere. I han separat la cabina davantera de la resta del vehicle amb unes cintes separadores. “No vull que justament s’asseguin darrer meu, quan el bus està gairebé buit”, afegeix.

Canvis pel coronavirus

La TUS, a partir d’avui i fins a nou avís, ha reduït un 12% la seva circulació. També ha incorporat una sèrie de mesures per prevenir les distàncies. Els usuaris entren per les portes posteriors, i els vehicles van a un terç de la seva capacitat.

També s’han establert nous horaris i noves freqüències que afecten totes les línies. L’L15 i l’L23, però, es queden sense servei.

Informació del nou servei de la TUS pel coronavirus / CEDIDA

La conselleria de Territori i Sostenibilitat estudia adaptar els horaris d’FGC i Rodalies Renfe amb una reducció dels horaris, segons ha explicat el conseller Damià Calvet aquest matí.

VÍDEOS: Així va la C-58 en el primer dia lectiu de confinament

Comentaris
To Top