Oci i cultura

Sant Jordi, suspès a Sabadell: les llibreries tremolen 

Estampa de les parades al Passeig, el passat 23 d'abril de 2019 / ÓSCAR ESPINOSA

El dia del llibre queda ajornat, tot i que es treballa amb la possibilitat de recuperar la celebració just abans de les vacances d’estiu. Potser a principis de juny, amb un bon temps que tregui la gent massivament al carrer. I abans que els escolars tanquin el curs acadèmic i la rutina diària i comercial quedi modificada per desplaçaments físics a altres indrets. Altres fons de circuit cultural apunten al juliol.   

La suspensió ja s’intuïa i el sector llibreter ho assimilava a marxes forçades. Joan Fàbregues, de La Llar del Llibre, va participar la setmana passada en reunions del Gremi de Llibreters en què ja es posava sobre la taula la dificultat de celebrar-ho almenys a la ciutat de Barcelona, on es concentren desenes de milers de persones a les Rambles. Ahir al vespre, però, va arribar l’anunci oficial. El 23 d’abril no hi haurà paradetes al carrer, amb motiu de Sant Jordi. Una altra cosa és que arribats a tal dia ja s’hagi acabat el confinament i la suspensió d’activitat dels comerços. I per tant, que les llibreries puguin romandre obertes i fer vendes. 

Tot i així, la notícia és dramàtica per a un ecosistema ja per se fràgil. “Evidentment era una notícia esperada però no per això menys dolorosa, ni tan sols econòmicament, sinó també emocionalment”, explica Fàbregues en declaracions a aquest diari. “Perquè encara que s’ha dit que es farà la Festa del Llibre abans de vacances d’estiu, no serà el mateix i econòmicament és irrecuperable”, confessa.

Anna Mora, llibretera de Macondo, afegeix: “La incapacitat de fer front als lloguers i impostos, juntament amb la pèrdua del dia del llibre, pot fer que moltes llibreries no puguin tornar a aixecar persiana”. Tot i així, reconeix que fa dies que ja hi comptaven, amb la suspensió.  

Igualment, el regidor de Cultura, Carles de la Rosa, considera que la suspensió és dolorosa, però necessària. “Ara mateix el més important és tallar el contagi del coronavirus. Creiem que l’ajornament d’una festa multitudinària és la millor decisió”. Tot i així, remarca una certa esperança: “Esperem que al mes d’abril estiguem en una altra situació. I un cop tinguem una nova data, reprendrem els preparatius amb la màxima il·lusió i amb la plena voluntat de fer Sant Jordi, de la mà de les entitats culturals i llibreries de la ciutat”.

Estefania Abasolo (esq) i Anna Mora, de la llibreria Macondo / VICTÒRIA ROVIRA

El tancament forçós de les llibreries no arriba en el millor moment (si és que n’hi ha, de bon moment). El creixement constant de les comandes a Amazon i la supervivència de les llibreries independents, l’auge de l’e-Book, l’increment dels preus dels lloguers a barris gentrificats (bàsicament a determinades zones de Barcelona) i uns hàbits de lectura en paper a la baixa són un còctel explosiu.

A més, les llibreries han hagut de tancar portes per causa del coronavirus, tot i que algunes, com La Llar del Llibre, fan enviaments a domicili, per mitjà de la compra on-line.

Les llibreries intenten aturar el cop amb la venda ‘on-line’ a casa

Comentaris
To Top