Oci i cultura

Les agrobotigues, l’altra cara de “la batalla del Mercadona”

El pànic va ser el motor que va enviar desenes de milers de persones a amuntegar-se als supermercats la setmana passada. En les hores prèvies al confinament, la intuïció humana percebia l’arribada d’un estat d’incertesa. I activava una voluntat d’acaparar aliments i material d’higiene que vorejava la precaució amb la desmesura. El paper de vàter com a símbol, en el que ja s’ha batejat a xarxes socials com La batalla del Mercadona: les baralles entre clients per fer-se amb algun paquet de paper higiènic (independentment de quin supermercat fos).    

Però, com han viscut aquests dies les agrobotigues i cooperatives? Ens traslladem fins a El Rodal (al carrer de l’Unió, 46), on la setmana passada no es va exhaurir el paper de vàter, per posar un exemple, tot i que sí que es van vendre “un poc més” del normal. És la versió slow de la crisi de la setmana passada. Així ho explica Laura Vicenç, treballadora de l’agrobotiga, qui contextualitza que el tipus de clientela d’una cooperativa és diferent: “Aquí tenim un model social definit i la gent té, crec, uns altres valors”. Es refereix al consum sostenible i equilibrat que propugna l’agroecologia, de forma que la clientela no tendeixen a arramblar amb tot. “No es nota que la gent es deixés emportar per la por ni que compressin com per tenir menjar durant 3 mesos”, afegeix. 

El Rodal manté un estoc diari de verdures / LLUÍS FRANCO

Tot i així, es va vendre lleugerament més. “Jo crec que algunes famílies que habitualment tenen els nens i nenes dinant a l’escola, ara han de cuinar al migdia també per ells i elles, així que compren un pèl més”, enraona. Enciam, bledes i altres verdures sí que es van acabar la setmana passada, però aquesta setmana tot torna a l’ordre. 

A més a més, El Rodal rebrà aquesta setmana una comanda extra: La d’un proveïdor de fruita i verdura per a menjador escolars que, amb el tancament d’escoles, s’ha quedat amb la collita sense col·locar. De fet, no són pocs els productors de la petita pagesia que aquests dies estan tenint dificultats per vendre la seva producció, degut al tancament tant escolar com del sector de la restauració. 

Per això, l’entitat de foment de l’agroecologia Arran de Terra està posant en contacte consumidors individuals amb aquestes cooperatives, per tal d’abastir-se d’aquests aliments (que en alguns casos són a més a més frescos i podrien fer-se malbé). Prop de Sabadell trobem la cooperativa d’horta L’Ortiga, ubicada a Sant Cugat del Vallès; la cooperativa La Rural de Collserola, que fa verdures, fruita, mel, pa, embotit vegà, cosmètica ‘eco’ des de Valldoreix; la cervesa artesana Florestina, a La Floresta; i Boisans food, distribuídora de productes alimentaris ecològics des de Bigues i Riells. 

Comentaris
To Top