Ciutat

El laboratori 3D del Parc Taulí valida prototips per combatre el coronavirus

D'esquerra a dreta, Núria Monill, enginyera biomèdica; Ferran Fillat, coordinador; i Sergi Coderch, enginyer biomèdic, de l'equip del Laboratori 3D del Parc Taulí / Lluís Franco

El laboratori de 3D del Parc Taulí posa la seva tecnologia a disposició per combatre el coronavirus. La corporació sanitària s’encarrega de validar clínicament les diferents propostes per imprimir peces per a ús sanitari que van sorgint a la xarxa. Una acció de la qual es pot beneficiar qualsevol hospital d’arreu del món.

El coordinador del Laboratori 3D, el doctor Ferran Fillat, explica l’aportació: “Nosaltres validem que, certament, siguin models útils i també necessaris per al seu ús clínic immediat. I posem a disposició de la comunitat 3D el detall tècnic dels productes que anem validant, juntament amb els corresponents arxius preparats per imprimir” i per ser posats a disposició de la comunitat mèdica.

Actualment es treballa en la validació de diferents models, com ara l’escaneig de peces de respiradors que han quedat sense estoc, així com en un sistema d’obertura de portes sense el contacte de les mans, en mascaretes de plàstic o en estructures de suport per allargar la vida útil de les mascaretes. “Validem i adaptem models que trobem a la xarxa, però en altres casos també partim de zero en la creació de propostes noves que ens fan els mateixos professionals assistencials de l’hospital”, apunta el doctor Fillat.

Com puc ajudar?

A partir d’avui, totes les empreses i particular que es vulguin afegir a aquesta iniciativa, ja es poden descarregar en aquest espai web les instruccions dels diferents models que s’aniran validant des del Laboratori 3D del Parc Taulí, per ser impresos.

Aquesta iniciativa té el seu origen en la comunitat d’internet “Coronavirus makers”, on els seus participants, d’arreu del món, s’intercanvien informació per aconseguir fabricar, de manera econòmica i ràpida, equipament i eines que puguin millorar l’assistència dels pacients infectats per coronavirus.

Gràcies a la consolidació del Laboratori 3D del Parc Taulí, com a espai propi de disseny i fabricació de models, en aquest centre sanitari ja és possible l’abordatge d’intervencions quirúrgiques de diferents especialitats amb aquesta tecnologia, com cirurgia ortopèdica i traumatologia (COT), cirurgia pediàtrica, cirurgia vascular, endoscòpia digestiva, oncologia i neurocirurgia. L’especialitat pionera en la seva aplicació va ser COT, que els darrers tres anys ha realitzat més de 160 intervencions quirúrgiques amb planificació 3D.

El Taulí, capdavanter en l’ús del 3D

Comentaris
To Top