Oci i cultura

Els teatres donen per perduda la temporada i pensen en la tardor

L’auditori de Belles Arts tampoc podrà aixecar el teló en unes setmanes / VICTÒRIA ROVIRA

Els escenaris teatrals i musicals de Sabadell ja assumeixen que no podran salvar els espectacles previstos per al que queda de temporada. “Si podem fer alguna cosa, potser el juny, ja ho consideraríem un regal”, explica Pere Villaró, del Teatre del Sol.

Amb matisos, tots els equipaments culturals de la ciutat coincideixen que el calendari és qua- si insalvable abans d’estiu. Jordi Torrens, vicepresident de l’Associació Amics de l’Òpera de Sabadell (AAOS), apunta que tenen sobre la taula intentar representar Macbeth (tercera peça de la tem- porada d’òpera, prevista per al 29 d’abril) el juny o el juliol. “Però només és una possibilitat, ja que estem treballant amb un escenari totalment incert”, afegeix. De fet, incertesa és la paraula més repetida. Eulàlia Ribera, directora del teatre infantil LaSala, afegeix: “Estem treballant sobre supòsits”.

Dit això, un cert optimisme s’obre pas. La mateixa Ribera explica: “Reprogramarem totes les funcions suspeses, en la mesura que quadri amb l’agenda de les companyies”. A més, ja estan acabant de dibuixar la temporada 2020-2021. I encara més, la joia de la corona: el festival El més petit de tots. “Soc optimista, podrem seguir”, afirma.

Al Teatre Sant Vicenç també van atrafegats, aquests dies, mirant de reprogramar obres com La Festa, que feien ara al vestíbul; el musical juvenil No sé què vull ser; i els actes del 30è aniversari del Taller de Teatre, explica la seva vicepresidenta, Elisenda Gutés. A Joventut Musical, tal com explica la presidenta, Joana Soler, li queden penjats dos concerts de música de cambra, així com els concerts al saló petit del Teatre Principal i les audicions per a escolars. “Mirarem d’encabir-ho tot a la tempo- rada d’octubre del 2020 a maig del 2021”, afegeix.

I és que la consigna és clara, diu Pere Urpí, promotor musical d’UiU: “No suspenem les actuaci- ons per sempre, sinó que les pos- posem per a la tardor”. És el cas de la seva programació a la Cava Urpí.

Impacte econòmic

Tot i l’ímpetu per recuperar el pols cultural a la tardor, l’aturada tindrà un impacte econòmic notori. En principi no s’espera que es trami- tin expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), ja que la base laboral de la majoria d’equipaments és mínima (en els quals es treballa per projectes, a banda de molt voluntariat). “Però hi haurà impacte econòmic, el que no sé és si molt o poc”, diu Soler. Des del Teatre del Sol ho corroboren: “Ens passarà factura, perquè no tenim matalàs econòmic”. De fet, es dona la paradoxa que no tindran ingressos, però sí factures de manteniment del teatre. És el mateix cas que el Teatre Sant Vicenç: “Aguantarem pels pèls”, admet Gutés, tot i que assegura que el futur està garantit. “El que potser no podrem fer enguany és alguna millora tecnològica, com compra de focus i micròfons”, explica.

Quan voldrem tornar a seure a una sala plena a vessar de desconeguts?

Un dels hàndicaps que enfrontarà el sector escènic, quan es recuperi la normalitat, serà la reticència dels ciutadans a tancar-se a una sala plena de gent. La síndrome del distanciament social (o la psicosi per qui pot estar contagiat de coronavirus).

Jordi Torrens, vicepresident de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell (AAOS), diu: “Encara que s’aixequés el confinament en dues setmanes, el públic voldrà tornar-hi tan ràpid?”. Joana Soler comparteix aquest dubte: “No crec que puguem reprendre la vida normal així com així. Tornarem a passejar pel carrer, però omplir un teatre…”. De fet, el perfil majoritari de l’espectador supera els 60 anys, qui més pateix sanitàriament.

Pere Urpí també ho veu magre, per dos motius: “Ens voldrem ajuntar, colze amb colze, amb un desconegut?”, explica gràficament. I en segon lloc, perquè “quan hagi acabat, no crec que la gent estigui per comprar entrades després d’un ERTO i cobrar el 70% del sou”. Des del Teatre del Sol, Pere Villaró afegeix també la disponibilitat legal. “En l’àmbit estatal, és possible que el Govern aixequi el confinament però deixi per a més tard la reobertura de sales multi- tudinàries”, apunta.

Ajudes institucionals

I és que no són dies de flors i violes per al sector. “Això és un desastre per a tothom”, reconeix Joana Soler. “Esperem que les administracions no ens deixin tirats amb les ajudes econòmiques”, reclama. També l’òpera depèn en part de l’ajuda de la Generalitat, que subvenciona segons les obres previstes. “La situació és un drama i pot entorpir molt la cultura”, conclou Torrens.

Comentaris
To Top