Publicitat
JOSEP MERCADÉ

Doble protecció

[Per Josep Mercadé, periodista]

La decisió polèmica comunicada pel president del govern espanyol d’obrir l’activitat laboral als centres de treball no essencials arriba en un moment en què contagis i morts per la Covid-19 estan baixant i les altes als hospitals estan pujant. Encetem, doncs, una nova etapa en què la protecció esdevé un element clau per tal d’evitar repunts en les infeccions.

Una de les coses que més aprendrem d’aquesta situació serà precisament a gestionar la informació. I això val per a tots, des dels polítics que es dirigeixen a la gent fins als sanitaris que els donen la paraula en determinats moments, passant pels professionals de la informació i, està clar, l’audiència, que és qui rep totes les comunicacions.

Aquests dies, amb la polèmica sobre si més confinament o un cert relaxament per deixar anar a treballar, els polítics són els que estan fent la pitjor comunicació. En una situació d’incertesa i de por com la que ens ha tocat viure, mostrar aquestes picabaralles no sembla el millor antídot per guarir les angoixes de la població. Les llarguíssimes compareixences polítiques en què els mateixos missatges es repeteixen una vegada i una altra acaben cansant i sent poc constructives.

Publicitat

Molesta especialment l’ús d’un llenguatge que gairebé tracta la població d’irresponsable i de tenir poc criteri. En canvi, els professionals de la salut quan parlen ho fan de manera ben diferent. Tenen en compte tot allò que incideix en la salut d’una població que fa més d’un mes que està confinada. Aquest dilluns, el mateix Dr. Antoni Trilla, un dels epidemiòlegs que està sent referent en tota aquesta crisi, afirmava que la situació d’atur també genera patologies en les persones.

Davant de tot plegat, després de tot el que hem vist les darreres setmanes i gairebé també mesos, una de les coses que tenim més clares és que l’única forma de lluitar contra la pandèmia és protegir-se. I això és el que està fent tothom demostrant un exercici de maduresa que supera alguns comentaris de polítics de l’estil: “Si donem massa missatges optimistes, correm el risc que la població es relaxi”.

L’ús de les mascaretes s’ha interioritzat tant que, d’aquí a unes quantes setmanes, acabarà sent un element més de la nostra indumentària personal quan sortim al carrer i tornem a tenir una certa relació social. En aquests moments, potser ens cal una doble protecció, la que pot evitar els contagis i la que ens protegeixi de certs comentaris que vinguin de la lluita política. I és que no s’atura ni en temps de coronavirus.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top