Ciutat

Escombriaires i repartidors de Correus, els amos del carrer

Ara són els amos del carrer, amb el permís de la policia. Estan pràcticament sols, d’amunt a avall fent la seva feina com de costum. Bé, amb certes diferències.

“Ara és trist caminar per Sabadell”

Sabina Herrera, treballadora de Correus

Després de gairebé 15 anys treballant a Correus, aquesta és la situació més insòlita que ha viscut mai. Al principi temia per repartir, explica que els EPIs no arribaven i havien de sortir tant sí com no. A més, a la seva unitat de repartiment es va detectar un cas de Covid-19. Ara la cosa ha canviat: està bé de salut, i ha baixat el nombre de repartiments, però només la meitat de la plantilla està operativa.

/ Victòria Rovira

Per aquest motiu, “no hi ha qui pari”. Acostumada a caminar entre una gentada i a fer-se lloc als autobusos, normalment plens de gom a gom, el xoc ha estat letal: “És trist caminar per Sabadell, està tan buit…”. La Sabina ho nota a la gent, “està apagada”, tot i que no té cap mena de contacte amb els usuaris. Els paquets, per exemple, es deixen als ascensors.

“Més persones eviten recollir les caques de gos”

Juan García, treballador de la neteja

És cert, el Juan treballa molt més tranquil. És l’amo i senyor del carrer, només el comparteix amb altres treballadors de Correus, policies i els ocellets que ara sent cantar. No utilitza mascareta perquè manté les distàncies amb la gent. La brutícia a Sabadell no és la que era, per una simple regla de tres: com menys afluència hi ha, menys establiments oberts, i molts menys residus a la via pública.

/ Victòria Rovira

Ara bé, aprofitant l’aridesa dels carrers, un petit percentatge de passejadors de gossos no només aprofiten per fer la sortida diària, sinó també “per evitar recollir les caques dels animals”. Un tant per cent que es fa més evident que mai. Pel que fa als operaris de la neteja de l’espai públic, el tancament dels establiments comercials i hostalers els ha afectat directament: ni la pausa per esmorzar o dinar i ni un lloc on anar al lavabo.

“Moltes entregues no són essencials”

Olga Álvarez, treballadora de Correus

Protegida amb mascareta, gel antisèptic i guants, l’Olga camina uns quants quilòmetres amb el seu carro ple a vessar de correspondència. Hi ha massa feina per a una plantilla reduïda, “ara hem de fer feina doble”. I això que només reparteixen el servei postal obligatori. Però no considera que sigui tan necessari com diuen, “moltes entregues que fem no són urgents ni essencials”.

/ Victòria Rovira

Potser sí que hi ha alguna carta certificada o pagarés als autònoms, però considera que una part més àmplia de repartidors hauria d’estar confinada, i sense recórrer Sabadell en autobús o a peu.

Sabadell en imatges: la ciutat, retratada a l’Instagram del Diari de Sabadell

Comentaris
To Top