Ciutat

L’entrega a domicili de les roses de Sant Jordi divideix les floristeries

L’entrega a domicili de les roses de Sant Jordi divideix les floristeries

Enguany no es podran comprar roses al carrer, a diferència d'aquesta estampa del 2019 / LLUÍS FRANCO

Tal com ja ha passat amb el sector de les llibreries, els floristes també es mostren dividits de cara a Sant Jordi. El dilema és el mateix: fer entregues a domicili o no fer-les? Aquesta és l’única possibilitat, ja que les floristeries han de seguir físicament tancades, ja que no és comerç essencial. Ara bé, la venda on-line i la distribució a les cases sí que està permesa. I és aquí on el sector no s’ha posat d’acord.

A la principal associació de floristeries de Sabadell, amb una quarantena de botigues adherides, la postura predominant és -ara per ara- no repartir a les cases. També és la posició individual del seu president, Jordi Caralt, qui assegura: “Crec que ens hem de quedar a casa i esperar a la nova data fixada, que és el 23 de juliol”. Ara bé, avisa que “tothom està en el dret de fer el que consideri” i que cal respectar els que vulguin fer venda a domicili. Clara Barceló, de la floristeria Vuquet, és del mateix parer de no utilitzar distribució física. I explica: “No estem d’acord de tenir milers de repartidors voltant pels carrers”, a causa de la crisi sanitària; tot i que reconeix que seria “molt bonic i molt tendre”. També demana que es prohibeixi a Amazon la possibilitat de distribuir roses el proper 23 d’abril. Com a alternativa a la venda física, Vuquet ha preparat unes roses virtuals. “És com un val, que compres ara i el regales a la persona que vols. Després, podrà venir a bescanviar-lo quan tot això es normalitzi”.   

A l’altra banda es troben floristeries com Garciflors i Segalà, que sí que faran entrega a domicili. “Si tothom quedés a casa, jo també ho faria. Però hi haurà moltíssima venda on-line de les grans plataformes”, assegura Carlota Segalà, de la floristeria Segalà, i també apunta contra la competència deslleial d’Amazon. La Carlota també assegura que ella respecta la posició dels companys i companyes de professió que no faran entrega a domicili. I espera que sigui recíproc. Un darrer punt: malgrat que sí que treballin dijous vinent, a Segalà preveuen fer unes vendes del 5 o del 10% del volum habitual en un altre any. 

Finalment, Sergi González, de Garciflors, també es prepara per treballar dijous vinent. “Sortirem amb totes les mesures de seguretat possibles, guants, desinfeccions a cada estona…”, explica González, ara membre de la junta del Gremi de Floristes de Catalunya. “Però sortirem”. González, de fet, no ha aturat l’enviament a domicili durant el confinament, entregant una mitjana de 20-30 rams al dia. De fet, el florista recorda que aquesta manca de consens també s’ha produït amb les mones i els llibres.

Sant Jordi simbòlic, a l’abril, i amb parades de carrer, al juliol

Comentaris
To Top