Ciutat

Si tens un terrat, tens un escenari amb els teus veïns

Veïns de la plaça Catalunya de Castellar disfressats / CEDIDA

El confinament ens ha obligat a fer un ús intensiu dels nostres apartaments i edificis. O dit d’una altra manera: “Les comunitats de veïns s’estan transformant en coses que no eren abans”, explica Pep Marés. Concert als balcons, horts urbans al terrat comunitari, aplaudiments a les 20 h, intercanvi de menjar entre veïns…

I precisament per aprofitar el vent de col·laboració veïnal que bufa ara, un grup d’emprenedors de Sabadell han fet néixer la iniciativa Nodevid. Es tracta d’una plataforma digital que ofereix recursos digitals i orientació a les comunitats de veïns per tal que dotin de nou ús a algun dels seus espais comuns. “Sovint estan mal gestionats o desaprofitats, però poden tenir usos més interessants”, explica Marés.

I és que el confinament ens ha fet connectar amb el nostre veïnat i hem après a valorar els espais que compartim en comú. Aquesta és la percepció que van tenir des de l’inici tant Marés (Adhoc Cultura) com les empreses sabadellenques Oxygen i DAU Apps; el triumvirat que ha dissenyat la plataforma Nodevid. Inicialment ha estat preparada per als Premis Hackeovid, als quals s’han presentat 63 projectes. Però amb independència que assoleixin o no un dels quatre premis, sembla que Nodevid tindrà el seu propi recorregut.

Una immobiliària

De fet, Marés explica que ja els ha contactat una immobiliària de Barcelona interessant-se per aquesta plataforma, de manera que puguin dinamitzar la vida comunitària de les diferents comunitats d’inquilins.

La intenció també és presentar-ho als ajuntaments. “Perquè ara arriben uns mesos en què cal repensar les festes majors i les activitats multitudinàries a l’aire lliure”, explica Marés, que aquest estiu s’han suspès de forma massiva. “Perquè sembla que durant el proper any no podrem anar al teatre, ni a concerts ni a res”, afegeix.

Així que el consum cultural i d’oci de la ciutadania serà molt de proximitat. I és aquí on pot tenir incidència Nodevid: “Potenciem la cultura de quilòmetre zero, alhora que la ciutadania s’empodera com a impulsora d’esdeveniments a petita escala”.

Plantes aromàtiques, ‘crossfit’…

Per imaginar-nos el projecte a la pràctica, algunes de les propostes que es troben al web nodevid.now.sh són fer una mena de paret vegetal, omplint els balcons del nostre bloc de flors i plantes aromàtiques i remeieres (i com- partint receptes amb els veïns); organitzar una programació jazzística des del terrat; un curs d’iniciació al crossfit (per fer esport en companyia); o un taller periodístic per identificar fake news als mitjans, entre altres. Tot i que el projecte és d’abast català, neix a Sabadell. “I ens faria gràcia que la primera comunitat de veïns que s’hi apuntin siguin de la nostra ciutat”, diu Marés. Es pot fer al web nodevid.now.sh.

Comentaris
To Top