Oci i cultura

Tic-tac, tic-tac: s’acosta un Sant Jordi en línia i al balcó

Ara ja ho sabem: plourà per Sant Jordi. Tanmateix, aquest dubte meteorològic, que sobrevola els dies previs a cada 23 d’abril, no serà gens problemàtic enguany. Ara bé, que no hi hagi paradetes als carrers de Sabadell (ni llibres, ni roses) no suposa que l’ecosistema cultural visqui d’esquena a la diada. Gemma Ruiz va fer ahir sengles presentacions de la seva segona novel·la, Ca la Wenling: al matí per a Lectures en Ruta i a la tarda per a Òmnium Bages.

Avui mateix serà Montse Barderi qui protagonitzi la sessió principal de la Setmana Literària de la Facultat Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Uns 300 alumnes han treballat aquest setembre l’obra de la sabadellenca i avui hi dialogaran en directe a Instagram (@mbarderi). Barderi fa doblet, ja que a les 19 h mantindrà una conversa amb l’escriptora Bel Olid, una de les veus dels feminismes actuals amb més projecció.

La rosa digital dissenyada per l’il·lustrador Conrad Roset / D.S.

Demà és el torn de Manel Aljama, qui presenta La soledat del llebrer a Facebook (12.30 h), sessió que repetirà dijous (19 h). A més, divendres fa una tercera ronda, en aquest cas a Instagram (@manelviatgerll).

Així mateix, David Vila i Ros ja es prepara per al recital que farà el mateix dijous a Instagram (19 h). Però amb la curiositat que serà un recital a la carta. “Us demano que els contes els trieu vosaltres i que m’aneu fent arribar propostes”, indica.

Les anècdotes també proliferen en aquest peculiar Sant Jordi. Roc Casagran, per exemple, explica que ha rebut algun correu electrònic amb la insòlita petició d’enviar el PDF de la novel·la, donat el tancament físic de les llibreries.

Als balcons

La regidoria de Cultura ha llançat algunes iniciatives a les xarxes socials, com ara unes manualitats de pinta i retalla. Es tracta d’una plantilla que es pot imprimir des de casa, amb unes figures i personatges per tal que la canalla retalli, pinti i enganxi a un pal o una canyeta. “Fes el teu propi espectacle de titelles i reinventa la llegenda de Sant Jordi!”, proposen.

Una altra de les accions de la regidoria consisteix a fer unes plantilles amb imatges de flora i vegetació perquè la canalla les pengi dels balcons de casa seva.

Seguint amb l’Ajuntament, l’alcaldessa, Marta Farrés, ha penjat un vídeo a xarxes en què fa dues recomanacions literàries: La cocinera de Castamar i El destino de los héroes, de Chufo Llorens.

Sant Jordi, però, també és jornada de reivindicació, històricament vinculada a certa idea de catalanisme. Tant és així, que l’ANC de Sabadell ha animat la ciutadania a seguir reivindicant la cultura i la independència. “Omplim balcons i finestres de roses, llibres i estelades, amb creativitat i imaginació”, diuen des de l’entitat. “Cadascú a la seva manera, celebrem Sant Jordi junts!”.

Cal destacar, però, que la cancel·lació de gran part de Sant Jordi ha fomentat les iniciatives particulars. Com ara una família de Castellar del Vallès, que reprodueix la llegenda amb ombres xineses. “Hem creat un conte amb ombres xineses i hem reescrit una mica la història perquè sigui més original: qui explica la llegenda és la Dragona i la gran arma del cavaller Sant Jordi són les paraules”, explica Raquel Ligero, periodista i autora de l’obra.

Comentaris
To Top