Ciutat

Tot el que has de saber sobre la mascareta sanitària

Estan disponibles des de dilluns a les farmàcies

Mascaretes en una farmàcia / VICTÒRIA ROVIRA
Marta Ordóñez | Manel Camps

Des d’aquest dilluns, les farmàcies de Sabadell reparteixen mascaretes de forma gratuïta entre els ciutadans. Inicialment es disposa de 450 mascaretes per establiment. Aquestes són les dades que heu de tenir e compte:

1. És una mascareta sanitària de teixit de tres capes “amb elevada capacitat de filtració”, tot i que no es concreta el tant per cent de filtració de l’aire. En tractar-se d’una mascareta quirúrgica, filtra al voltant del 78% de les partícules en l’aire. Disposa de la peça nasal i cintes elàstiques de polièster i cotó per la subjecció a les orelles. Compleix amb els requisits de la Normativa Europea EN 14683 sobre mascaretes sanitàries- tipus II. Impedeix que els agents infecciosos es contagiïn a terceres persones.

2. Segons el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, s’ha d’utilitzar com a precaució estàndard, però no substitueix en cap cas les principals mesures higièniques, com el rentat de mans freqüent o tapar-se la boca i el nas amb la cara interna del colze o amb mocadors d’un sol ús.

3. Abans i després del seu ús, cal desinfectar les mans amb una solució hidroalcohòlica durant 30 segons o amb aigua sabó durant 50 segons.

4. No s’ha de tocar en cap cas la capa interior de la mascareta. S’ha d’ajustar entre la barbeta i el nas, sende deixar espais lliures entre la cara i la mascareta.

5. No s’ha de retirar per parlar o tossir. En tot moment cal que la mascareta cobreixi tant el nas com la boca.

6. Per retirar la mascareta, s’ha de fer a partir de les gomes o cintes evitant sempre el contacte amb el teixit. A més, sempre s’ha d’utilitzar del mateix cantó.

7.  Segons apunten els farmacèutics, aquestes mascaretes són autofiltrants i no reutilitzables. D’aquesta manera, caldria desfer-se’n d’elles després de cada ús. No obstant això, a causa de la manca de caretes, els farmacèutics aconsellen fer un bon ús per conservar-les.

9. Cal guardar la mascareta en un sobre tancat o un calaix tancat protegida del contacte de terceres persones. Cal que estiguin aïllades de riscos de contagi.

10. La primera unitat és gratuïta, la Generalitat de Catalunya assumeix el seu cost. La segona unitat, que es podrà adquirir a partir de dilluns vinent,  27 d’abril, tindrà un cost de 0,76 euros que assumirà cada usuari.

Preguntes freqüents

Quina mascareta he de comprar segons les meves necessitats?

Independentment de quin tipus sigui, s’ha de fer un bon ús, no es pot abaixar la guàrdia. Si tothom porta mascaretes és més fàcil evitar la propagació. Els experts expliquen que idealment hauríem d’anar equipats amb FFP2, però no n’hi ha suficients i cal prioritzar el personal mèdic. Totes són aconsellables abans que no portar res. Per aquells qui surtin al carrer en comptades ocasions, la mascareta quirúrgica o higiènica pot ser efectiva.

Necessito altres EPI’s a banda de la mascareta?

Els guants són molt aconsellables. El virus viu també a les superfícies i tot i que s’incrementi la neteja, és possible que algun racó quedi contaminat. A falta d’aquests guants, els farmacèutics insisteixen en utilitzar gels antisèptics i evitar el contacte amb l’ull o la cara. 

Cal ser molt curosos, tant amb la mascareta com amb els guants. En el cas de voler reutilitzar els guants, també es pot aplicar gel antisèptic, tot i que no és recomenable. Utilitzar peücs o ulleres no és necessari per sortir al carrer, només un afegit.

Què he de fer si no tinc més mascaretes?

Hi ha mascaretes que són d’un sol ús. D’altres es poden reutilitzar tres o quatre cops. Primer cal informar-nos de quina mascareta disposem. Les que ara reparteix la Generalitat són d’un sol ús, tot i que si cal reutilitzar-les per falta de mascaretes cal fer un bon ús.

Per retirar-la, cal fer-ho per les gomes amb les mans netes sense manipular la part interna ni externa. Si no hi ha altra opció, és millor portar-la reutilitzada que no portar res.

Em protegeix una mascareta casolana?

Depén del material. El recurs de portar una bufanda o una  mascareta casolana és preferible a portar res. Les que estan fetes amb material aïllant com la celul·losa són força aïllants. També les que es fan a partir de les tovalloles humides un cop s’han assecat. Es tracta, però, de materials l’eficàcia dels quals no ha estat provada.

Sabadell en imatges: la ciutat, retratada a l’Instagram del Diari de Sabadell

Comentaris
To Top