Oci i cultura

Sant Jordi en la història: mai suspès, però sí ajornat uns dies

Per Jaume Barberà

Per als de la nostra generació –els que sempre hem conegut la Diada de Sant Jordi– és la quarta vegada que veiem que el Dia del Llibre s’ha de desplaçar a una altra data. Per causa de la Covid-19, la Cambra del Llibre, integrada pels gremis d’editors, llibreters, distribuïdors i arts gràfiques de Catalunya, va decidir traslladar la celebració del Dia del Llibre al dijous 23 de juliol.

Les altres tres ocasions varen ser els anys 1962, 1973 i 1984. Quan, per influència i capritx de la lluna, van coincidir en el calendari, el dilluns de Pasqua i el dia de Sant Jordi. És a dir, coincidien el mateix dia les celebracions amb les mones de Pasqua, les roses i els llibres. El fet de moure el Dia del Llibre tindria dues lectures. La dels que aprofiten sempre per recordar la suposada garreperia catalana, “si hi ha dinerons per a les mones, potser no n’hi haurà per als llibres”. O bé els que, al·ludint al seny català, opinaven que eren festes prou importants per ser celebrades per separat. En aquelles tres ocasions, el dia de la Mona va coincidir, això sí, amb el dia de la Rosa.

L’any 1962 la Festa del Llibre es va celebrar el dia 12 de maig i els anys 1973 i 1984, es va desplaçar al 27 d’abril coincidint amb el dia de la Patrona de Catalunya.

Enguany, encara que fora de data, també coincidiran les celebracions amb roses i llibres. El Gremi de Floristes també es va afegir a la iniciativa de la Cambra del Llibre del 23 de juliol.

La primera vegada que es va celebrar Sant Jordi i el Dia del Llibre junts, va ser el 23 d’abril del 1931. En un article de l’endemà, a La Vanguardia, es podia llegir: “La fiesta del Libro, esa simpática fiesta de civilidad y de cultura que celebró ayer Barcelona, no consiguió el éxito extraordinario y estallante de otras veces, si bien no puede negarse que resultó lucida y animada. La fecha del siete de octubre en que se celebraba antes, nos parece más acertada por una razón que pudiéramos llamar de estrategia económica: está más próxima al día de cobro. La gente rica compra libros siempre, si es además adicta a la cultura, sin esperar la pequeña rebaja del 10 por ciento con que los libreros dicen que nos obsequian en honor a la fiesta. La gente modesta, en cambio, espera esta ventaja, pero no siempre llega a la última decena del mes con dinero sobrado”.

En un moment determinat cita els esdeveniments polítics ocorreguts uns dies abans. La setmana anterior s’havia instaurat la República i el Rei havia fugit. L’article també parla de Sant Jordi, d’alegria, de bon humor, de temps primaveral i de cordialitat. Per acabar dient que tot Barcelona era com una gran Festa del Llibre. La iniciativa de celebrar el Dia del Llibre es remunta a l’any 1923, i va ser idea d’un editor valencià establert a Barcelona.

Vicent Clavel i Andrés, nascut a València l’any 1888, era un periodista, escriptor, traductor i editor que es va establir a Barcelona l’any 1918. Va tenir una fulgurant carrera com a editor. Va ser conseller i vicepresident de la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona a partir de la seva creació, l’any 1922. La seva idea va agafar força l’any 1926 amb la celebració de la primera edició del Dia del Llibre. El fet d’estar immersos en plena dic- tadura de Primo de Rivera i la condició de valencià del senyor Vicent Clavel, justificaria la data de celebració: el 7 d’octubre, molt proper al 9, la Diada del País Valencià. Aquella data aviat va representar un greu entrebanc. Coincidia amb l’inici de curs i els editors estaven molt enfeinats amb els llibres de text.

Buscant una altra data, es va arribar a la conclusió que la millor seria el 23 d’abril. Aquell dia coincidia amb la mort de William Shakespeare (23 d’abril de 1616) i amb l’enterrament de Miguel de Cervantes (22 d’abril de 1616). A més, coincidiria amb el dia que es rememorava la llegenda de la Rosa de Sant Jordi. La festa que en resultaria seria, de ben segur, un esclat de cultura i de joia, tal com s’ha anat comprovant any rere any. Una excel·lent i acolorida mostra de civisme, il·lusió i educació.

Un 23 d’abril, també, el del 1981, va morir Josep Pla. La Unesco, l’any 1995, va declarar el 23 d’abril Dia Mundial de Llibre i del Dret d’Autor.

Aquest any tindrem dues celebracions, una més íntima en ple con- finament i una altra d’alternativa, i potser més calorosa, tres mesos més tard.

Comentaris
To Top