Oci i cultura

Vèncer la pandèmia amb bates blanques voladores

Les bates blanques del Super Doc i la Super Nurse tenen propietats fantàstiques i és per això que tots dos es poden enlairar. A sobre d’una llesca de pa immensa, un forner dispara croissants. L’acompanyen una caixera d’un supermercat, personal de neteja d’un hospital i un transportista de bíceps musculats. Tots ells combaten contra un monstre hipertrofiat que representa un perill per als humans, el Pandemic Man.

/ Jaume Roig

Darrerament, no ens hem cansat de penjar l’etiqueta d’herois als treballadors que estan més exposats al coronavirus. Jaume Roig, però, ha anat un pas més enllà. El cuiner del Clau de Fa, el restaurant de la Biblioteca Vapor Badia, ara amb les persianes abaixades, ha penjat el davantal i ha aprofitat per fer voleiar la imaginació i retratar, literalment, aquest personal com a herois. Bé, potser sí que hi ha una bona cullerada d’èpica i acció, però la idea sobre la qual es construeix la ficció no és del tot forassenyada: superhumans que ens salven d’una amenaça.

/ Jaume Roig

Inspirant-se en els còmics Marvel dels anys 70, Roig ha fet més d’una desena de portades vintage que van lligades amb circumstàncies d’aquesta actualitat monopolitzada per la pandèmia. “He anat dibuixant a mesura que anaven passant esdeveniments. Com, per exemple, el moment que alguns polítics no ho estaven gestionant bé”, diu, fent referència a l’escena en què el Super Doc i la Super Nurse assenyalen tot de caps d’Estat d’arreu del món i els recriminen un contundent: “Què esteu fent?”. Sota el títol de Petits Super Herois també hi ha un bon grapat de nens abocats a balcons. I, entre altres temes, la mort d’un amic pròxim també influencia Roig en alguns dels seus treballs.

Qui sap si, d’aquí a molt temps, quan tant de bo això sigui aigua passada, algú topa amb aquests dibuixos i li serveixen per desxifrar i entendre moltes coses que ara estem vivint.

/ Jaume Roig

/ Jaume Roig

/ Jaume Roig

En qualsevol cas, els dibuixos de Roig, que reconeix que està més avesat a la il·lustració infantil, obeeixen a l’única raó de sumar-se als homenatges que ja estan rebent els treballadors de primera línia. Són per això i també per desembussar una mica l’estrès i l’angoixa d’aquests dies: “El segon dia de confinament, que ja estava completament fart d’estar a casa, a la 1 de la nit pensava que hauríem de fer alguna cosa pels metges… Ja està, ja ho tinc! Dibuixaré!”, diu que va pensar. Les portades, i una petita història de la Super Nurse en cinc pàgines, es poden trobar al seu Facebook i Instagram.

A més, Roig explica que té un factor de risc i, com que no pot sortir de casa per res, encara té més temps per il·lustrar. “Soc un cul d’angúnies. D’aquesta manera ho aprofito”, li surt de dins.

Mentre Jaume Roig sigui a casa, doncs, que dibuixi, que a mesura que avancen els dies sembla que, malgrat tot, hi haurà una portada amb final feliç que haurà de dibuixar. To be continued

/ Jaume Roig

Comentaris
To Top