Ciutat

Un ramadà excepcional

La comunitat musulmana percep la pandèmia com un càstig d’Al·là. Per això, aquest any , la celebració del Ramadà pren més sentit que mai. Així ho assegura Lamine Souane, president de la Federació d’Associacions d’Immigrants del Vallès (FAIV), que es mostra preocupat per la prohibició de les pregàries conjuntes: “Si no hi ha oració, els problemes al món s’intensificaran”, considera. 

La matinada de divendres, s’iniciava el mes sagrat del calendari musulmà, el Ramadà, una data molt condicionada pel confinament. Durant aquest mes, hi ha quatre pilars de l’Islam protagonistes: dejuni, fe, oració i almoina. Però la tradició marca un altre imperdible, fer-ho en comunitat. Aquest any, l’estat d’alarma ha deixat la tradició en l’aire i, malgrat que des de la comunitat accepten l’excepcionalitat del moment, asseguren que és una mesura “molt greu” per a l’islam.

Després de les pregàries que se celebren habitualment a les mesquites, a les 14h i a les 17h, els creients es donen la mà en senyal de pau. “És evident que ara això no es pot fer”, lamenta Souane. Tot i que “la religió ja preveia pandèmies com aquesta”, assegura el president de la FAIV. De fet, la comunitat musulmana afirma que ja es va viure un episodi similar fa 1.444 anys, quan “territoris àrabs van patir una epidèmia i el profeta va ordenar el confinament”.

En línia

L’imam de l’associació Centre Cultural Islàmic de Sabadell no està oficiant pregàries en un directe en línia, però la comunitat musulmana es manté interconnectada amb les xarxes socials. “La informació és crucial, i més durant aquesta celebració”, explica Lamine Souane. Això sí, continua intacte les cinc pregàries diàries i el dejuni obligat durant aquest mes.

La principal preocupació de la FAIV, però, se centra en les dificultats econòmiques que colpegen moltes butxaques. “Hi haurà famílies que no podran trencar el dejuni cada nit, i això és greu”, explica. En una situació de normalitat, a la mesquita hi ha voluntaris que reparteixen menjar als més necessitats. Ara, l’única opció és l’ajuda entre veïns. Passat el mes de dejuni, els musulmans de Sabadell faran una donació per les famílies que ho necessiten.

Un nen entre una multitud durant una cerimònia l’any passat / Oscar Espinosa

Comentaris
To Top