Vallès

Palau destinarà 2,5 milions d’euros de la venda de Yamaha a la crisi del coronavirus

Fàbrica Yamaha / CEDIDA

Després de 9 anys de litigi entre l’Ajuntament de Palau-Solità i Plegamans i Yamaha, l’empresa japonesa ha hagut de pagar 2,5 milions d’euros a l’administració del municipi. Es tracta d’una quantitat reclamada pel consistori des que la companyia va vendre les seves instal·lacions l’any 2011, i que es correspon amb l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys urbans que ocupava; és a dir, una plusvàlua. S’hi han de sumar, a més, uns 423.000 euros d’interessos per la demora del pagament.

L’Ajuntament ha decidit destinar aquests diners “a les persones”. És en aquest sentit que incrementarà els recursos d’emergència social davant dels efectes de la crisi provocada pel coronavirus.

El litigi entre els serveis jurídics de l’Ajuntament i l’empresa va començar després que Yamaha es mostrés en desacord amb la resolució de l’Organisme de Gestió Tributària (ORGT). El contenciós va confirmar les liquidacions. Aleshores, la companyia va presentar un recurs davan el Tribunal Superior de Justícia, que es va desestimar.

Des del 2011

El 27 de gener del 2011, la direcció de Yamaha comunicà oficialment al comitè d’empresa de la fàbrica del municipi que havia decidit tancar. La intenció anunciada era de començar a reduir la seva producció progressivament a partir de juny i tancar les portes definitivament el 2012. La multinacional volia emprendre un procés de deslocalitzatzació i concentrar la seva producció europea a MBK, la factoria francesa de Yamaha situada a Saint-Quentin.

Al moment de l’anunci del tancament, a la fàbrica de Palau-solità i Plegamans hi treballaven 417 persones. La darrera Yamaha catalana sortí de la línia de producció de Palau-solità i Plegamans el 31 de març de 2012.

Comentaris
To Top