Ciutat

Les botigues a la ‘nova normalitat’: primer assaig

Petita cua a l'exterior de Casa Traveria / D.S.

Fem passes cap a la Nova Normalitat i una d’important era l’obertura del comerç. Avui han estat moltes les persianes alçades i semblava que el comerç tornava a bategar. Ara bé, especialment en comparació amb el desert de les setmanes anteriors. Perquè un càlcul a correcuita apunta que els comerços oberts no arriben a la meitat.

Els més exitosos van ser merceries, com Casa Traveria, on s’ha format cua des del primer minut d’obertura, a les 10 h. Un familiar d’aquest comerç emblemàtic dóna suport a la porta, per tal de formar la cua i garantir les distàncies entre clients. “Només hi pot haver un client per cada dependenta”, explica. També hi ha cua a la porta del centre d’impressió Figuerola. Si el carrer de la Palanca mostra vitalitat, no ho és menys el carrer Sant Antoni: Avui ha estat possible prendre un cafè per a emportar de la cafeteria Pont, demanar hora al centre de dietètica Santiveri, comprar un centre de flors a Masclons i un poc de menjar a granel a De la terra a l’olla.

Tot i que la veritable cua sortia de La llar el llibre, que no permetia l’accés de clients a l’interior, però sí que els atenia des d’un improvisat rebedor a la porta del local. Tant comandes fetes per la web com alguna compra momentània. “Les directrius han estat incertes, vagues i han arribat a la mitjanit del dia anterior”, es queixa Joan Fàbregues. Mentre parla, el telèfon no atura de sonar. “Fem moltes comandes -i està clar que ens sortirem-, però no són flors i violes: per Sant Jordi no vam arribar ni al 10% d’un any normal”, diu, amb la perspectiva  dels dies passats. A prop, la botiga de roba infantil K-Lamontse han avisa a l’entrada amb un gran cartell: Truqueu al timbre.

A l’entorn del Mercat Central s’han aixecat les persianes de la drogueria Mariant (amb cua) i la ganiveteria Dante Sacco. Altres eixos del Centre també estan majoritàriament oberts, com el tram peatonal del carrer Sant Quirze. Contrasta amb l’estampa a la Rambla. Només estan oberts els forns. La botiga de roba Stradivarius té els llums encesos, però un transportista just hi està reposant roba. 

 I és que, a la cara B d’aquesta història, les dificultats dels botiguers són notòries. Montse Navarro, de Desig Moda, detallava ahir els seus dubtes amb preocupació: “Si ens publiquen un BOE a mitjanit, com podem preveure obrir unes hores després?”, es queixa, posant de manifest el poc marge de temps per adquirir els elements de protecció. Ha aprofitat el dia per netejar, però està a l’espera de rebre una màquina d’ozó per desinfectar l’establiment i la roba. Una màquina que, per cert, té un preu de 150 euros. Calcula que, en total, haurà invertit més de 300 euros. “I no sé si la clientela retornarà amb normalitat”, exposa.

Sabadell en imatges: la ciutat, retratada a l’Instagram del Diari de Sabadell

Comentaris
To Top