Ciutat

Sabadell no saltarà a la fase 1 de desconfinament dilluns

El Departament de Salut trasllada al Ministeri de Sanitat que el Vallès i tota l’àrea de Barcelona es mantinguin en fase 0 per un possible rebrot del virus

Gent gran passejant a Can Deu / VICTÒRIA ROVIRA

[Albert Segura i Pere Figueras]

La fase 1 haurà d’esperar. El Departament de Salut ha decidit traslladar al govern de l’Estat la proposta perquè Sabadell, tot el Vallès i l’àrea de Barcelona quedin fora del pas de la fase 0 a la fase 1 de desconfinament, que estava previst per al proper dilluns, 11 de maig. Només planteja que siguin tres les regions sanitàries que facin el pas: Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i l’Alt Pirineu-Aran.

D’aquesta manera, l’Àmbit Metropolità Nord, on es troba Sabadell i la resta de municipis del Vallès, haurà d’esperar fins més endavant per fer el canvi, donat l’alt risc que es registri un rebrot del virus. També es veuen afectades Barcelona ciutat, Àmbit Metropolità Sud, Catalunya Central, Girona i Lleida.

Més de 70 anys: esport o passeig?

Les fases de desconfinament han estat un mal de cap per a molta gent, que no sap quan podrà fer què, però també ho han estat les franges per sortir de casa, vigents des de dissabte passat. Una de les més afectades ha estat la de la gent més gran de 70 anys, que tenen un temps més limitat per sortir de casa que no pas la canalla, per exemple, i que no ha sabut en molts casos determinar si les seves sortides podien ser en forma de passeig o també per practicar esport.

Segons estableix el BOE publicat el 30 d’abril, les persones d’entre 14 i 70 anys podran fer esport individual i passejades entre les 6 h i les 10 hores i entre les 20 h i les 23 h, però a partir de 70 anys la cosa canvia: “Podran practicar esport individual i passejar entre les 10 h i les 12 h i entre les 19 h i les 20 h, i  podran sortir acompanyades d’una persona convivent d’entre 14 i 70 anys”, assenyala el butlletí.

Segurament, però, posar les persones de més de 70 anys en el mateix sac no és just, donat que hi ha persones per sobre d’aquesta edat que podrien voler sortir més estona que la pautada en les franges i compartir activitat física amb esportistes més joves que ells. És el cas de Jaume Amiel (76 anys), atleta federat. Fa caminades de resistència per muntanya i ha participat en un grapat de travesses, fins i tot en l’àmbit internacional.

“Vaig tenir clar des de l’inici que el meu torn era de 6 h a 10 h perquè jo surto a fer esport i no a passejar, considero que és totalment anticonstitucional prohibir als majors de 70 anys la possibilitat de fer esport, dimecres vaig fer un circuit de 6,5 quilòmetres i em vaig creuar 48 persones”, apunta conscient que no respecta el que s’ha establert en l’estat d’alarma.

“Passejant pels carrers de prop de casa de 10 h a 12 h segur que me’n trobo més de 400 amb una exposició de més risc”, afegeix. De fet, el Jaume surt per preparar-se per a una marató de muntanya a Verbier (Suïssa) del 4 de juliol que encara no ha estat cancel·lada, com sí que ha passat amb altres proves com les catalanes de resistència (la gran clàssica Matagalls-Montserrat) i altres internacionals a Andorra i França.

Jaume Prunera és un altre exemple semblant. En el seu cas (72 anys), ja no està federat, però es considera “un esportista” després d’haver participat en 7 maratons i un grapat de mitges maratons. Expresident de la secció d’atletisme del Club Natació, aposta per la franja de les 6 h a les 10 h. “No faig mal a ningú”, assegura.

Sigui d’una manera o altra, les ganes per trepitjar carrer no entenen d’edats, i més quan tota la vida s’ha corregut més que molts joves. 

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Comentaris
To Top