MARTA FARRÉS

Entre tots i totes ens en sortirem

[Per Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell]

Les nostres vides han canviat en els darrers dos mesos a passes agegantades i tots hem hagut d’adaptar-nos a una situació inconcebible fa només unes setmanes. Des de les finestres de casa hem vist com els carrers es buidaven, els comerços tancaven i la ciutat es reconvertia en un espai diferent. I, el més important de tot, hi ha moltes famílies de la ciutat que estan patint les conseqüències de la Covid-19 de la manera més dramàtica: amb la pèrdua de familiars o amb membres afectats per la malaltia. A totes aquestes persones vull transmetre el condol de la ciutat i la solidaritat dels sabadellencs i sabadellenques.

Tots hem fet molts esforços individuals i col·lectius per adaptar-nos a la Covid-19: la ja famosa distància social, les mascaretes, els guants… Aquesta crisi sanitària, a diferència d’altres crisis econòmiques o socials, ens ha mostrat que som vulnerables. Com a Ajuntament i com a Govern municipal treballem amb les incerteses del que ens oferirà el futur, però amb el convenciment que el post-Covid només el podrem afrontar si ho fem tots plegats: govern, oposició, entitats econòmiques i socials, i teixit cultural, esportiu i ciutadà.

Nosaltres, com a Govern, estem treballant en una proposta que sigui el punt de partida per acordar les mesures per reaccionar contra la situació i proposar un full de ruta, que és en el que estem treballant intensament des de l’Ajuntament. Volem oferir a la ciutat propostes d’accions concretes per enfrontar els mesos difícils que vindran després de la pandèmia. La lluita no acaba amb la desescalada o la nova normalitat. Ara hem de prendre mesures de protecció social, al mateix temps que procurem la reactivació econòmica.

Els ajuntaments hem estat les autèntiques trinxeres d’aquesta lluita contra la Covid-19, una trinxera des de la qual hem posat al servei de la lluita contra la malaltia tots els recursos materials, humans i econòmics que tenim. En el moment en què salten les alarmes i hi ha ciutadans i ciutadanes patint, tant Madrid com Barcelona queden molt lluny i els ajuntaments hem de prendre consciència de la situació real i actuar. Els pressupostos municipals s’han bolcat en l’emergència. El darrer ple de l’Ajuntament, el primer de la història que es va fer telemàticament, va aprovar una modificació pressupostària d’1,3 milions d’euros, la major part dels quals s’han destinat principalment a despesa d’acció social. L’objectiu està clar: el coronavirus no deixarà ningú enrere.

Per aconseguir-ho hem triplicat les prestacions socials, hem obert un espai d’acollida per a persones sense llar, hem augmentat les entregues d’aliments del Rebost Solidari, hem incrementat el nombre d’àpats a domicili per a col·lectius de risc i s’han atès més de 15.000 persones als Serveis Socials.

I amb aquesta premissa prendrem les decisions que siguin necessàries per estar al costat dels sabadellencs i sabadellenques. Per això, la propera setmana presentarem als grups municipals un primer document de mesures per impulsar el comerç, l’economia, la cultura, l’esport… En definitiva, per rellançar la ciutat.

Aquest gran acord de ciutat que proposem no és una iniciativa d’un govern, és una iniciativa que volem que sigui del conjunt de tots nosaltres. En què cadascú aporti el millor per remar plegats cap a un futur que garanteixi la protecció social i la reactivació econòmica. Esmerçarem tots els nostres esforços a adaptar-nos a aquestes noves circumstàncies econòmiques i socials que provocaran canvis. Molts d’ells, absolutament impensables quan vam configurar el Govern fa encara menys d’un any, però només si treballem conjuntament ens en sortirem. És una oportunitat històrica perquè tots i totes estiguem a l’altura del que la ciutat espera de nosaltres.

Comentaris
To Top