MARTA MORELL

Repensem Sabadell

[Per Marta Morell, portaveu del grup municipal de Podem]

La Covid-19 ha deixat una empremta terrible a la nostra ciutat i al nostre país, que s’expressa en l’elevat nombre de persones víctimes d’aquesta malaltia, així com en les conseqüències econòmiques i socials derivades de l’aturada de les activitats econòmiques.

Els efectes han estat tan seriosos que posen en dubte les prioritats i les previsions pressupostàries de totes les administracions, però també han evidenciat mancances importants. Malgrat els avisos fets pels epidemiòlegs en el decurs dels darrers anys, ni els estats, ni els organismes supranacionals tenien a punt plans d’actuació per combatre una pandèmia de la dimensió de la Covid-19.

Tampoc el nostre sistema sanitari, fortament castigat per una dècada de retallades, disposava de llits hospitalaris suficients i només el sacrifici del personal sanitari, al qual estarem eternament agraïdes, ha evitat un escenari pitjor. A més, ha quedat dramàticament al descobert que les residències de gent gran eren el graó més feble i desatès dels nostres serveis socials.

El que hem viscut aquestes setmanes ens fa ser més conscients de la nostra realitat i dona la raó als moviments socials que han denunciat els darrers anys la manca d’inversions en serveis públics essencials com la sanitat o l’atenció a les persones, però també hem après altres coses.

El període de confinament ens ha mostrat que disposem de tecnologies i capacitats suficients per fer del teletreball una pràctica generalitzada i que, contràriament a allò que se’ns ha repetit sovint, podem reduir dràsticament la contaminació atmosfèrica i altres impactes ambientals. També ha quedat clar que no podem resoldre els nostres problemes sense apel·lar a la responsabilitat individual o sense que les forces polítiques deixin les seves diferències de banda i actuïn amb responsabilitat en moments de crisi.

En el decurs d’aquestes setmanes, a Podem Sabadell, sense significar-nos políticament, hem mirat de sumar-nos als esforços de tots i totes per vèncer l’epidèmia. Davant l’excepcionalitat del moment, la gent de Podem ha posat el seu esforç a ajudar a combatre la Covid-19. Hem contribuït tant al suport veïnal com a la difusió de les mesures de prevenció de contagis que la ciutadania ha hagut d’adoptar i de les accions de protecció sociolaboral adoptades pel govern central durant la vigència de l’estat d’alarma. Al mateix temps, des del Govern municipal hem treballat per garantir el compliment de les mesures de confinament a la nostra ciutat, hem contribuït a articular mesures complementàries de resposta als efectes d’aquesta crisi i hem mantingut en funcionament els serveis de les nostres àrees de Govern, amb una especial atenció a la prevenció de la violència masclista en el període de confinament.

Ara hem iniciat la desescalada i alguns d’aquests aprenentatges corren el risc de quedar enrere. En un moment en què les temptacions partidistes afloren de nou en alguns parlaments per treure avantatge polític d’aquesta crisi i que certs sectors aspiren que la nova normalitat no sigui un marc útil per resoldre amb totes les conseqüències els problemes esmentats, des de Podem i des del Govern municipal fem una crida als actors polítics i socials a pensar i concebre plegades una ciutat i un país diferents per deixar enrere aquesta crisi. I fer-ho tenint en compte que les lliçons apreses ens obliguen a trobar noves solucions per a vells i nous problemes i que ens hem de focalitzar en un objectiu fonamental: que ningú quedi enrere.

Nota de l’editor: El D.S. obre les pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publiquen segons ordre d’arribada.

Comentaris
To Top