OBITUARIS

Manolo del Río, un cantaor que va trepitjar molts escenaris

Manolo del Río en una actuació a la inauguració d'un bar als Merinals /CEDIDA

Manolo del Río, a qui els amics anomenaven Mónico, va ser un cantaor de flamenc sabadellenc que va arribar de Ciudad Real als anys cinquanta amb la seva família. El seu amic David Campoy el recorda com una "excel·lent persona, altruista, un gran artista". Durant anys va actuar a molts tablaos flamencs, va ser objecte de molts homenatges. Un dels més destacats va tenir lloc el 2008 al Teatre Principal de la ciutat. Campoy el recorda com un home infatigable i lluitador "a vegades, li deia, que no és jubilaria fins que no li quedés alè". Medalla d'Honor de Sabadell, l'any 2008, va ser sobradament conegut en el món del cant flamenc durant més de tres dècades.
Es va fer amb els millors professionals cant i la guitarra flamenca. Als anys setanta, va tocar juntament amb el mestre Fernando Carranza, a la inauguració del Bar Leo als Merinals (foto). Al propietari del bar, Leo li feia molta il·lusió que toqués el dia que obria el seu negoci. I el seu fill, el va contractar. En aquella ocasió l'acompanyaven també Los Reinaldos i Blas Maqueda,  figures del món flamenc de l'època a la ciutat. Durant anys va viure a Ca n'Oriac a la plaça del Pi. Era molt conegut i apreciat al barri.
Va treballar en molts escenaris. Al Barri Xino de Barcelona, fent gires arreu amb l'actriu espanyola Lina Morgan. Va actuar al Palau de la Música Catalana, al Teatre Apolo i va compartir escenaris amb destacats artistes com Juanito Valderrama, a qui va acompanyar en el seu darrer concert l'any 2001. Amb artistes del flamenc  com Mayte Martín i Miguel Poveda. Durant més de disset anys va actuar al tablao La Bodega del Toro, de la Bella Dorita. Manolo del Rio va actuar a Beirut, Damasc i Teheran, i a París. Del Río també va ser prou conegut a Terrassa, on va obrir un bar i una penya flamenca, durant vint-i-cinc anys. De veu potent, el seu amic Daniel Campoy diu que "podria haver cantant òpera a Itàlia".

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top