Ciutat

La reobertura de les escoles, abans de l’estiu: amb assistència voluntària i grups reduïts

Amb assistència voluntària i grups reduïts, a partir de l’1 de juny ho faran els centres educatius dels municipis en fase 2

Famílies i alumnes, entrant en una escola / Departament d'Educació

Les escoles i els instituts, finalment, reobriran aquest curs. Aquells centres educatius de municipis que es trobin a la fase 2, ho podran fer a partir de l’1 de juny. En qualsevol cas, el retorn a les aules es produirà sota condicions excepcionals: l’assistència serà voluntària, ja que pot ser que molts pares no hi estiguin disposats fins que no cessi l’alerta sanitària; hi haurà grups reduïts a les aules, de fins a 13 alumnes a primària i 15 com a màxim a secundària; i es mantindrà l’activitat docent virtual.

Ho ha comunicat el conseller d’Educació, Josep Bargalló, en una roda de premsa aquest migdia. L’anunci s’ha produït dies després que el món educatiu hagi fet constar el seu malestar per la incertesa amb què afronten aquest darrer tram de curs i, alhora, han de planificar l’any vinent.

Per al professorat que pugui mantenir la distància social no caldrà mascareta. Si no pot garantir-la, n’haurà de dur.

Llars d’infants

En el cas de les llars d’infants, hi haurà un màxim de 5 nens per espai, i en cap cas podran tenir entre 0 i 1 any, ja que en aquesta edat el sistema immunològic és més vulnerable. Es prioritzarà, doncs, alumnes matriculats els pares dels quals tinguin dificultats per flexibilitzar el seu horari laboral presencial. En aquest sentit, Bargalló també ha ressaltat que no està previst que arribi cap permís retribuït per a progenitors que hagin de tenir cura dels fills.

De titularitat municipal, privada o del Departament d’Educació, cada llar d’infant haurà d’analitzar les condicions que té per decidir si poden oferir el seu servei, en funció dels espais i del professorat. No hi haurà en cap cas menjador escolar.

Primària

Els centres no poden obrir per tots els alumnes ni per fer activitats lectives, sinó d’acompanyament emocional i orientatiu. Poden obrir com a màxim en grups de 13 alumnes a 6è de primària per fer acompanyament en el canvi d’etapa. Es podran fer tutories individuals i personalitzades, si ho determina necessari el centre, amb cita prèvia.

Orientació a final d’etapa

Una de les prioritats d’aquesta reobertura serà la d’oferir suport acadèmic orientatiu als alumnes que acabin una etapa escolar, com seria el cas de les formacions professionals, els de 4t d’ESO, els de 2n de batxillerat o els ja esmentats de 6è de primària.

En el cas de 2n de batxillerat, hi podrà haver suport a la preparació de la selectivitat. En els instituts i als centres de formació professional, les activitats de grups no podran ser majors de 15 persones.

Objectiu per al setembre: classes presencials

El conseller d’Educació ha explicat que el mes de setembre caldrà “reinventar espais” per poder acollir tots els alumnes de manera presencial. Aquesta serà la prioritat del Departament i és per això que ha anunciat que s’hauran de posar infraestructures a disposició de la comunitat educativa, per suplir la manca d’espais que hi ha en determinats casos. En qualsevol cas, “hi haurà un nou sistema educatiu”, tal com ha afirmat Bargalló, ja que s’haurà d’atendre a les mesures de les autoritats sanitàries.

Durant tot l’estiu, s’ha comunicat que els centres no tancaran, ja que acolliran activitats municipals d’entitats i de lleure.

Pel que fa a noves contractacions de professorat, Bargalló ha explicat que se centraran al setembre, i no durant aquest mes de juny.

Comentaris
To Top