Oci i cultura

Concerts d’estiu, en ‘pay per view’

Rah-mon Roma (esquerra), l'any passat a Ca l'Estruch / D.S.

El cantant i animador infantil Rah-mon Roma porta, al llarg dels seus 35 anys de trajectòria artística, més de 5.000 actuacions arreu del territori.Però no ha estat fins ara, juny de 2020, que farà un concert pay per view a Internet.

Es tracta de la programació que ha encetat el Consell per la República, dins la seva campanya Artistes per la llibertat. Una vintena d’artistes oferiran un cicle de concerts en línia de l’1 al 21 de juny. Signe del temps, actuaran des de casa i ho retransmetran per internet. Ara bé, a diferència dels bolos gratuïts que han proliferat a Instagram Live durant el confinament, aquests seran de pagament. Un preu molt asequible, cert: tres euros. Però  de pagament. 

Podria ser aquest un model de negoci de la cultura en la nova normalitat? “No és cap sortida ni substitut, només és un pedaç”, sosté el propi Rah-mon. Però les actuacions presencials s’han anul·lat i no ha fet cap nova contractació des del març, explica. Per això, almenys té un element simbòlic: “Per una banda diem que seguim treballant i per l’altre també intentem que la gent valori la nostra feina, perquè ens hem de guanyar la vida com qualsevol”, diu. Ara bé, el que no aconseguirà el 13 de juny és recuperar el contacte físic. “En un concert on-line no ens podem abraçar i acostar-nos entre persones”. 

Rah-mon creu que és un “pedaç”, però també una forma de dir que són aquí

Però potser sí que és un  símbol de resistència. De continuïtat amb la vida. Altres iniciatives sota el model pay per view són els #StreamingsSolidaris de TickEtic, creada per a l’ocasió seguint la filosofia de sobirania tecnològica. Un 40% es destina a una causa social, un altre 40% és per a l’artista i un 20% es reserva per cobrir els costos de la plataforma. Els músics Cesk Freixas, Clara Peya i Paula Grande són alguns dels noms que ja hi han passat. 

Així mateix, al País Basc tindrà lloc aquest juny un cicle de concerts organitzat per la web Naiz, que aplega els principals conjunts de l’escena euskaldun actual (entre els quals Gatibu i Huntza). El preu per accedir a l’streaming és de cinc euros per concert.  

Gianni Rodari

Rah-mon Roma presentarà l’espectacle Desmuntant Gianni Rodari el proper dissabte 13 de juny, a les 11 h. Es tracta d’un homenatge a la figura d’aquest pedagog italià en el 100è aniversari del seu naixement. “És un personatge referencial entre les persones que fem rondalla popular, degut a la seva obra Gramàtica de la fantasia”, explica Roma.

Comentaris
To Top