Oci i cultura

Estrena discreta de l’interior dels restaurants

La fase 2 permet la reobertura de l’interior dels establiments, tot i que amb aforament del 40%

Clients a l'interior del restaurant Brutal, aquest migdia / LLUÍS FRANCO

La frase comença per un “avui tenim…” i va seguida d’una suculenta carta de plats. I avui, gairebé tres mesos més tard, s’ha tornat a sentir en alguns restaurants de Sabadell: Cambrers tornant a cantar la carta del menú del dia. 

Benvinguts a la fase 2. Bars i restaurants ja permeten entrar a l’interior i consumir-hi en una taula. No és el mateix, és cert: Cal guardar una distància entre taules de 2 metres. I les mesures higièniques són omnipresents. Però a grans trets, tornem a l’Antiga Normalitat: Els fogons ja estan encesos. 

“És que han estat mesos molt llaaaaargs”, diu Natàlia Solanes, de Ca l’Uri, al costat del Mercat Central. Avui estrenen temporada i fan seguint els protocols. A la distància entre taules afegeixen uns senyals a terra. Com si de les pintades municipals de caminar per la dreta es tractés, indiquen el camí d’entrada i de sortida del local. A fi que els clients no es toquin entre si.

Però la gran novetat del dia és la substitució de la carta en paper (que els clients toquen i retoquen successivament) pel telèfon mòbil de cadascú. És més aviat així

– Que podrem mirar la carta?

– Doncs heu de descarregar-vos el lector de codis QR al vostre telèfon i escanejar aquest codi. Allà hi trobareu tota la carta.

Natàlia Solanes atenen uns clients, aquest migdia a Ca l’Uri / LLUÍS FRANCO

Efectivament: els codis QR viuen una segona joventut. Després de popularitzar-se fa uns anys, van passar de moda amb certa rapidesa: La clientela no treia el telèfon i escanejava un codi QR d’una revista, un cartell enganxat a una paret o la consulta del dentista. Sembla, però, que el desconfinament sí que està afavorint que la gent tregui el telèfon de la butxaca (si no és que el tenen ja recolzat a la taula) i consultin la carta on-line.

Al restaurant Yukata també trobem una colla de joves que mira l’smartphone (mentre saliven). Un d’ells, tot i així, s’alça i surt al carrer a comprovar la carta penjada a la porta. Però té flow i dinamisme. Els atén Víctor Gonzalo, qui en aquest primer dia d’obertura es declara una miqueta confús. Però els plats surten plens i entren buits. A la cuina s’hi troben els dos sushiman del restaurant, que cuinen amb mascareta fins al nas. 

Així ho creu també Florencia Pose, una de les tres sòcies del Beagle. “Fa una mica mica més nosa, però cal tenir tots els controls”, explica, per afegir immediatament que -de fet- es tracta de “reforçar” mesures d’higiene que ja estaven en marxa abans de la pandèmia. La mateixa idea que transmet Nami Fukunaga, del restaurant japonès Kote: “Senzillament requereix dedicar-hi més temps”, qui es mostra optimista respecte al futur de la restauració. Solanes es debat entre l’optimisme (“creiem que la clientela respondrà bé”) i el pessimisme (“amb tanta normativa”). 

El ‘sushiman’ del restaurant Yukata, en plena feina, aquest migdia / LLUÍS FRANCO

Més restaurants oberts ahir són el Brutal (Al Passeig de la  Plaça major) i El Racó del Campanar. Altres que ja van obrir a la Fase 1, com La Fresca i el basc Urbasa, eren tancats ahir pel fet de ser dilluns. De fet, la reobertura de restaurants va ser discreta, probablement pel fet que la restauració tendeix a descansar el primer dia de la setmana (després d’haver treballat en festiu). Altres, senzillament, necessitaven algun dia més per condicionar els interiors i ho faran a mitja setmana. És el cas del Picuteig i el 9 de la Borriana (dimarts), el Goiko Grill, Santamasa i Gensõ by Izakaya (dimecres), i Casa Fuster (dijous). També es va viure moviment intern al Viena del Centre, els diferents establiments Cala Boca i al nou restaurant Canalla. Per contra, romanien tancats El Saó, l’italià La Tagliatella i el Clotilda.

“Com dèiem ahir…”, que digué Fray Luis de León, després de reprendre la seca càtedra després d’anys empresonat. Només han estat 3 mesos, però les conseqüències econòmiques s’allargaran en el temps.

Fase 2: què podrem fer a Sabadell?

Comentaris
To Top