Publicitat
Ciutat

18 propostes innovadores per a la transformació de Covadonga

18 propostes innovadores per a la transformació del barri

El carrer de Covadonga, la principal artèria del barri, amb la xemeneia de l’Artèxtil al fons, aquest dimecres a la tarda / LLUÍS FRANCO

Mobilitat sostenible, horts urbans, espais verds... Alumnes de 3r i 4t del grau d’Arquitectura i Enginyeria de la Construcció de la Universitat de Girona (UdG) van presentar ahir dimarts 18 propostes per transformar el barri de Covadonga, agrupades aquí en 12 ítems. Ho van fer en una trobada virtual en el marc del Covadonga Urban Lab, en què la facultat gironina està associada amb la UAB, i hi van assistir alumnes, professors i representants municipals com el director de la recentment creada Oficina Gran Via, Toni Font, vinculat a Junts per Sabadell, així com Lourdes Ciuró, del mateix partit, o Sebastià Ribes i Pau Avellaneda, de l’entorn de la Crida per Sabadell.

La professora d’Urbanística i Ordenació del Territori de la UdG Nadia Fava va explicar que es tracta de propostes estratègiques i que ara és qüestió que, en el marc de totes les idees que sorgeixin en aquest projecte europeu, se’n defineixi una de la qual se’n pugui fer una prova pilot al barri. Tal com va apuntar Fava, molts projectes treballen sobre la idea de pacificar el barri, amb actuacions sobre el trànsit del carrer de Covadonga i els seus aparcaments; la falta de qualitat dels espais, especialment en els oberts al públic com les places o carrers; guanyar identitat; reformular la cadena alimentària amb productes de proximitat i la connexió que suposa aquesta zona entre el Centre i el corredor del riu Ripoll.

A Catalunya, segons Nadia Fava, “els barris franja com Covadonga són molt comuns” i, per això, tot i no viure-hi, “els alumnes coneixen aquestes parts de ciutat que han perdut la seva funció principal”. Segons la professora d’arquitectura, “l’àrea de Covadonga és molt interessant perquè té diferents tipus de xarxa de connexió al territori: el riu, els nodes de mobilitat... conté tots els elements de complexitat típics de les ciutats contemporànies”. Per fer les propostes, els estudiants van fer dues visites a Sabadell en què van fer treball de camp, trepitjant carrer i parlant amb els veïns i, per exemple, amb l’escola Samuntada, un dels eixos del barri. A part de Fava, també és professora del projecte Marta Carrasco.

Centre cultural per a la innovació

La proposta implica la creació d’un nou centre cultural per a la innovació i la integració social mitjançant la rehabilitació d’antics edificis fabrils ja existents a la plaça de Sant Salvador. Es vol generar noves activitats que garanteixin la socialització dels veïns, permetin donar espai per a la innovació, es generi activitat econòmica i es doni vida a espais del barri que actualment estan buits.

Replantejar la plaça de Clara Campoamor

La plaça de Clara Campoamor, antiga Antoni Llonch, és un dels espais centrals de la Gran Via que separa el Centre de Covadonga. El projecte proposa dotar la plaça de més arbres, fonts i espais d’estada per fomentar  la zona i, alhora, reduir l’impacte acústic. Mantindrien l’Estació d’Autobusos de Sabadell.

Potenciar l’economia circular

La proposta implica generar valor a partir de l’economia circular, els productes de proximitat i la reutilització dels edificis. Les propostes preveuen diferents horts urbans, dels quals es vendrien els productes en un nou mercat de proximitat.

Donar color als carrers

Inspirat en projectes com les superilles del Poblenou de Barcelona, aquest planteja diferents actuacions per incentivar la vida del barri, “les distàncies curtes”. Proposen crear dos recorreguts diferents per poder fer a peu o amb bicicleta. Trajectes que senyalitzarien amb diferents colors i es podrien adaptar fàcilment segons les necessitats de cada moment. Això donaria identitat al barri i permetria millorar els espais públics ja existents: els diversos carrers i les places de Covadonga.

Densificar l’aparcament

Els alumnes proposants aposten per fomentar el transport públic, fent-lo més ràpid, donant-li més espai i capacitat traient places d’aparcament del carrer i traslladant-les en edificis verticals on les concentrarien, en una tècnica coneguda com la densificació. En traurien 150 de la zona de Covadonga, però aposten per tenir quatre aparcaments dissuasius en diferents espais de la ciutat. El projecte s’inspira en el que ja s’ha fet a la capital de Bulgària, la ciutat de Sofia.

Enfortir la pertinença de barri

Un dels punts febles que han detectat els estudiants sobre el barri de Covadonga és que falten elements per enfortir el sentiment de pertinença a la zona. Per això, un dels projectes proposa destinar edificis en desús al voltant del carrer de Covadonga per fer-hi equipaments que fomentin l’art, la cultura i el coneixement, i que es connectin mitjançant un recorregut que els uneixi.

Un telefèric fins a Torre-romeu

Per millorar la connexió entre les dues parts de la ciutat separades pel Ripoll, la idea planteja la construcció d’un telefèric des de Covadonga fins a Torre-romeu. Segons els alumnes, podria tenir un cost de 5 milions d’euros, el que han costat projectes similars. El nou sistema de transport obriria una via inexistent que alhora donaria un nou atractiu al barri.

Construir el balcó de la ciutat

La proposta del balcó de la ciutat implica crear una sèrie de zones verdes que ressegueixin la vora de Covadonga des del Taulí fins a Sant Salvador. Els espais inclourien la possibilitat de transitar-los a peu o amb bicicleta. “La incentiva busca la utilització de sistemes de transport net; donant una altra cara al barri”, va destacar durant la presentació l’estudiant Eudald Cadanet.

Lluitar contra el tall de la Gran Via

A part del transport públic, també es proposa invertir els passos soterranis i convertir-los en passos elevats per millorar la connexió Centre-Covadonga marcada per la Gran Via. S’hi accediria mitjançant escales i ascensors.

La Gran Via, aquest dimecres / LLUÍS FRANCO

Un segon treball posa el focus en l’accessibilitat per creuar la via, apostant per elements indicadors segons les necessitats.

Superilla verda de Covadonga

En la línia de reduir la contaminació i el soroll, es proposa fer superilles al barri i canviar el sentit de circulació dels carrers. Altres propostes impliquen impedir que el carrer de Covadonga sigui l’alternativa a la Gran Via per a cotxes de pas, fent que sigui més difícil. Per això, es proposa, per exemple, que la circulació sigui de baixada des de la part nord i de pujada des de la part sud, impedint que la via es pugui creuar completament.

Horts d’inclusió social

Es tractaria de crear horts destinats a diferents col·lectius amb la finalitat de millorar la vida social del barri, aprofitant els espais en desús i convertint-los en útils. Hi hauria horts socials -per a la ciutadania en general-, d’educació i destinats a la venda dels productes. Entre els beneficis que aportarien els horts hi ha la millora de l’entorn; el foment de les relacions socials i personals; la introducció dels infants a l’agricultura; la millora de la salut mental i la reducció de l’estrès, entre altres.

Cooperativa de Km0

A Covadonga hi ha una gran quantitat d’espais en desús que es poden aprofitar per fer activitats que fomentin l’autosostenibilitat des d’una cooperativa de productes de Km0. El projecte proposa ubicar un hort urbà en tres espais diferents del barri actualment en desús. El primer estaria situat en una fàbrica, que també serviria com a punt de venda de la cooperativa que comercialitzaria la producció. El segon hort se situaria una la teulada, per exemple, la del carrer de Covadonga, 308; i el tercer, en una paret mitgera com la del carrer dels Montcada, 23.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top