Oci i cultura

El ‘collage’, reivindicació de les coses fetes a l’antiga

Max Tusset, al seu estudi, elaborant un collage / D.S.

Enganxar diferents retalls damunt un paper o llenç, especialment de revistes i diaris, així com fotografies. Però no hi ha límit. El collage. 

Aquesta és la tècnica que empra Max Tuset, sabadellenc de 22 anys, en unes composicions molt vinculades a Whendi Groo, el grup de música que va crear juntament amb Pol Falguera a principis de 2019. De fet, una d’elles il·lustra la portada del seu disc Adanifnoc. També s’ha encarregat de la portada d’un EP de la banda de hip-hop El proyecto, així com un documental del també jove músic  Peter Gynt. També ha exposat al bar Nou Kim i a l’Espai Emprius.

Tot i així, la sensibilitat per les arts plàstiques li vénen d’infant, quan ja cursava algun casal de l’Escola Illa sobre manualitats i pintura. Els seus estudis van prendre un altre camí (el de la música), per això ha estat autodidacta en l’aprenentatge i pràctica del collage. “Una nit, de fa uns dos anys, em  vaig posar a retallar revistes i fotografies i les composicions que quedaven a la taula em van agradar molt”, explica. Va començar sense referències més aviat de manera intuïtiva i innata, tot i que després ha vist a Pinterest altres autors que s’hi dediquen.  

Collage de Max Tuset / D.S.

Revistes per Wallapop

Aquí arrenca un procés d’experimentació amb tot tipus de materials. Per una banda, els clàssics com revistes: “A Wallapop en vaig comprar moltes, d’antigues, com ara exemplars de Life i National Geografic dels anys 70”. També retalls de paper que troba pel carrer (“és un poc síndrome de Diògenes”), i altres aportacions dels seus amics.

Max Tuset fa servir material natural com gespa, sorra i flors: “Fan una textura especial”

A més a més, recull materials de la natura. “Experimento amb gespa, sorra, flors… o fins i tot circuits elèctrics”, diu, “perquè li donen textures molt interessants, que de forma digital no es podrien crear de la mateixa manera”.   

Un altre material primerenc amb el qual fer les composicions són les fotografies impreses. Per una banda, empra fotografies antigues que troba pels calaixos de casa seva. I per l’altre, imatges que prén ell mateix. Ara bé, amb càmera analògica, que li permet jugar a fer superposicions d’imatges. “De fet, allò analògic m’agrada més, la idea de fer coses a l’antiga”, explica Tuset.  

Una vegada té el collage muntat, l’escaneja i n’obté una imatge digital i reproduïble. Es pot consultar tota la galeria de collages al conte d’Instagram del grup Whendi Groo, on predominen les composicions d’estètica antiga i d’altres de paisatges naturals. Pel mateix canal se li pot consultar la venda de làmines d’aquests collages, així com fer encàrrecs particulars de composicions.  

Collage de Max Tusset / D.S.

De Picasso als fanzines

Es creu que la tècnica del collage naix durant la primera meitat de segle XX a França, en el cercle d’artistes com Pablo Picasso, Georges Braque, Juan Gris, etc.

Posteriorment, totes les avantguardes artístiques l’han emprat, com ara els futuristes i els dadaistes de Marcel Duchamp.

Més recentment, el collage ha estat una tècnica protagonista del fenomen contracultural dels fanzines, que es popularitzen als  anys 80 de la mà de la música . 

Collage de Max Tusset / D.S.

Comentaris
To Top